برنامه صبحگاهی «صبح پارسی» که از دو شنبه تا جمعه هر هفته ساعت 9 صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارت و ابراهیم ارجمندی از شبکه جام جم پخش می شود، با موضوع علم بهتر است یا ثروت؟ بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتم هایی از جمله ورزش صبحگاهی، میز فرهنگی، اخبار ویژه و نماهنگ هایی با موضوع انگیزشی و با تصاویری از طبیعت،شمیم علیزاده و محمد امین نبی اللهی با عادل خالقی دکترای تخصصی روانشناسی سلامت و علیرضا ابوالفضلی متخصص طب سنتی به گفت و گو نشستند.
در بخش اول گفت و گو "خالقی" گفت: سال 2001 یونسکو 19 آبان را به عنوان روز علم در خدمت توسعه و صلح قرار داد تا فرصت گفتمان برای همه آحاد جامعه و فرصت رشد برای همه به صورت برابر به وجود آید و علم به جای اینکه در خدمت جنگ باشد در خدمت صلح قرار گیرد. به جای اینکه از علممان برای تولید بمب اتم استفاده کنیم آن علم را در خدمت برای آینده سازان استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: علی رغم کارشکنی هایی که وجود دارد اما اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است مثلا رژیم صهیونیستی هنوز این موضوع را قبول نکرده و هرروز در حال حمله به کشورهای اطراف خودش است اما برخی از کشورها هم از علمشان در جهت مثبت استفاده می کنند برای مثال دانشمندان کشورما کسانی که در حال آرامش دادن به زندگی مردم هستند، معلمانی که در این شرایط به دنبال آموزش دادن به دانش آموزان با سختی را دارند یا پزشکانی که رایگان صدها بیمار را مداوا می کنند کسانی هستند که از علمشان در جهت توسعه و صلح استفاده کرده اند.
کارشناس رواشناسی سلامت بیان کرد: کشورها اگر به اختلافی خوردند با گفتمان و صحبت کردن مشکلاتشان را حل کنند نه اینکه به سمت تقابل و رویارویی پیش بروند. اگر علمی داریم در آن بخل نورزیم و در اختیار دیگران هم این علم را قرار دهیم. هدف از نامگذاری این روز از سوی یونسکو دستیابی به این موارد هم بوده است.
خالقی با اشاره به ضرورت سرمایه گذاری بر روی فرزندانمان افزود: شیوه کنونی آموزش در مدارس در اصل تئوری آموزی بوده و صحیح نیست. مهارت فرزندان را ارتقا نمی دهیم و فقط مفاهیم نظری را در ذهن فرزندان فرو می کنیم و تا پایان تحصیل هم چندین بار آن ها را تکرار می کنیم در حالی که باید بر روی مفاهیمی مثل صلح و توسعه اهتمام ویژه داشته باشیم و به کودکان بیاموزیم چطور می توانند علم خود را در راستای صلح و دوستی و توسعه استفاده کنند.
وی ادامه داد: حتی چینش صندلی ها در کلاس درس هم صحیح نیست و باید به صورت چهره به چهره بتوانند باهم ارتباط برقرار کنند. می توان با استفاده از مشاوران، زبان شناسان، آموزش های کارگاهی و ایجاد تنوع به فرزندانمان مفاهیم درست را بیاموزیم و به آن ها اجازه گفتمان را بدهیم تا درباره موضوع مهمی مثل علم یا توسعه بحث کنند و همدیگر را به چالش بکشند.
این روانشناس سلامت در پایان اظهار داشت: آموزش مفاهیم از شروع تولد است و حتی ضریب هوشی از حرکت مردمک چشم خردسال هم مشخص است. در اولین چالش هایی که کودک دارد ابتدا به صورت غیر مستقیم تعامل کردن به جای واکنش بدنی را به او آموزش دهیم. اولین الگوهایی که می توانیم به فرزندان بدهیم الگوهای دیداری است و بعد در سنین مدرسه باید به صورت مستقیم مفاهیم را به کودکان آموزش دهیم.
در بخش دوم گفت و گو ابوالفضلی که هر هفته در این برنامه حضور می یابد و توصیه های سلامتی را برای مخاطبان مطرح می کند، درباره ابتلا به بیماری نقرس گفت: نقرس عملا به دو قسمت تقسیم می شود بخشی موروثی است و فرد به صورت ژنتیکی به آن مبتلا می شود و علم به جد به دنبال پیگیری آن دارد تا از آن پیشگیری کند اما چیزی که این روزها بیشتر افراد مبتلا درگیر آن هستند، ابتلا به نقرس بر اثر اسید اوریک بالا است.
وی تصریح کرد: نوعی چربی که با خوردن غذاهای چرب مثل کسی که اهتمام دارد هفته ای 5 وعده گوشت قرمز، نشاسته جات و شیرینی جات غیر طبیعی بخورد وقتی این بیماری زمینه ای را دارد، حاد می شود. علامت های مختلفی دارد که از مهم ترین های آن درد گرفتن انگشت شصت پای راست است. فرد ممکن است در آزمایشش حد مرز برای این موضوع نشان داده شود ولی خود فرد بهتر می تواند خودش را ارزیابی کند.
متخصص طب سنتی در ادامه گفت: کسانی که دچار این بیماری هستند سابقه زمینه ای فشار خون هم دارند. کسانی که با طبع دموی و پر خون هستند ابتلا به فشارخون در بینشان زیاد است و زود به نقرس دچار می شوند. راه های پیشگیری از آن پرهیز غذایی است و اینکه این افراد باید خوردن گوشت قرمز را به یک بار در ماه کاهش داده و حداقل 5 سال این رویه را دنبال کنند.
ابوالفضلی افزود: اگر کسی زمینه وراثتی داشت و پرهیز غذایی را رعایت کرد مثل دیابت آن را کنترل کرده است و فشار خون هم به همین شکل است. این بیماری از بین نمی رود ولی کنترل می شود.
وی بیان کرد: برای کسانی که بیماری زمینه ای دارندراه پیشگیری و راه درمان مشترک است. افراد به آبغوره بی نمک اهتمام ورزند اما دوز استفاده از آن مهم است چون آبغوره ممکن است به خاطر طبعشان برای این افراد سستی و کرختی به همراه داشته باشد اگر افراد مبتلا احساس کردند بعد از خوردن آبغوره بدنشان در حال سست شدن است کمی عسل طبیعی را به همراه آبغوره بخورند. دمنوش سماق نکوبیده می تواند برای پیشگیری و درمان این بیماری موثر باشد که به صورت چای دم شده و روزی دو لیوان بدون شکر و قند خورده شود.
کارشناس طب سنتی صبح پارسی اظهار داشت: گوشت قرمز به این صورت است که به خاطر بافت پروتئینی اش جذب آن زمان می برد و برای این بیماری روزی 40 دقیقه پیاده روی که ده دقیقه آخرش به صورت ماراتن باشد بسیار موثر است و حتما باید پیاده روی شب باشد چون پیاده روی صبح در سبک زندگی اصلا توصیه نمی شود.
در ادامه برنامه نیز کتاب «دانش خانواده» به قلم علیرضا ابوالفضلی کارشناس طب سنتی برنامه صبح پارسی معرفی شد. این کتاب در فصل اول سلامت روح در آن تاکید شده است که 80 درصد بیماری های جسمی را به همراه دارد، حدود 350 بیماری روحی با راه حل های مختلف در آن بحث شده است. نام این کتاب به این دلیل «دانش خانواده» انتخاب شده که هر نکته ای که خانواده باید برای رابطه های فردی و اجتماعی و سلامت فردی بداند در این کتاب پرداخته شده است.