برنامه صبحگاهی «صبح پارسی» که از دو شنبه تا جمعه هر هفته ساعت 9 صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارت و ابراهیم ارجمندی از شبکه جام جم پخش می شود، با موضوع لبخند و انرژی مثبت بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتم هایی از جمله ورزش صبحگاهی، میز فرهنگی، اخبار ویژه و نماهنگ هایی با موضوع انگیزشی و با تصاویری از طبیعت،شمیم علیزاده و محمد امین نبی اللهی با مینو خانی کارشناس فرهنگی و سیاوش قاسمی بازیگر سینما و تلویزیون به گفت و گو نشستند.
در بخش اول گفت و گو خانی گفت: وقتی به واژه ها دقت می کنیم عبارتی تحت عنوان هویت ملی و قومی داریم. هویت نشان دهنده شاخصه ها و خصوصیاتی است که فردی را از فرد دیگر، گروهی را از گروه دیگر و قومی را از قوم دیگر متمایز می کند که دارای ویژگی های مشترک هستند. تاریخ مشترک زبان مشترک نظام سیاسی و اقتصادی مشترک هستند و وقتی در یک محدوده جغرافیایی واجد یک تاریخ و یک زبان قابل درک می شویم هویت ملی خود را شکل داده ایم.
وی تصریح کرد: یکی از مهم ترین عناصری که باعث تمایز این هویت با هویت های ملی دیگر می شود انسجام فرهنگی است که باید از منظر فرهنگی به این موضوع بیشتر دقت کنیم. یعنی وقتی از نظام سیاسی مشترک حرف می زنیم چیزی است که فارغ از عهده و تصمیم گیری ما است اما در مقوله فرهنگ همه ما موثر هستیم و می توانیم بر اساس تصمیم هایمان بر آن نقش ایفا کنیم و پیام آور فرهنگ کشورمان باشیم.
این کارشناس فرهنگی افزود: ارزش های مشترک فرهنگی داشته باشیم و این ارزش ها انسجام داشته باشند. وقتی به هویت قومی می رسیم همین تعاریف را می توان داشت اما با این تفاوت که گروه کوچک تر بوده و گذشته نزدیک تر و عمیق تری باهم دارند. مثلا بررسی ها نشان داده است که در ایران 75 زبان صبحت می شود که 60 زبان بر مبنای زبان فارسی، در درجه بعدی زبان ترکی و و بعد کردی و لری و زبان های دیگر داریم. زبان در این زمینه بسیار موثر است. وقتی یک گروه در یک جمع با زبان مشترک صحبت می کنند که همدیگر را می فهمند و درک می کنند یعنی یک هویت قومی را تشکیل داده اند.
خانی ادامه داد: آنچه به ما کمک می کند این است که فرهنگ را به نسل بعد منتقل کنیم. وقتی می خواهیم به کسانی این فرهنگ را منتقل کنیم که اشتراک سرزمینی باهم نداریم آموزش باید غیر مستقیم باشد و یکی از مهم ترین مسائلی که می تواند کمک کند که این فرهنگ زنده بماند آثار هنری است. فیلم ها می توانند تاثیر مهمی در انتقال فرهنگ بگذارند.
وی اظهار داشت: آب به خاطر زایش و زندگی که القا می کند بسیار حائز اهمیت است. فیلم "خواب آب" به همین مقوله آب توجه کرده است. هرجا آب به روی کمبود برود گره داستان خوبی را ایجاد می کند که داستان خواب آب هم به کمبود آب در یک روستا می پردازد. اگر این آثار در داخل ایران خوب و به جا ساخته شود و در دسترس ایرانیان مقیم خارج قرار گیرد می تواند در انتقال فرهنگ موثر باشد.
این کارشناس فرهنگی درباره دعای باران گفت: در ایران دعای باران داریم که مردم برای باریدن باران در هنگام بی آبی این دعا را می خوانند و در ادبیات کلاسیک ما هم بسیار دیده شده است. این از اسطوره ها به امروز ما می رسد و این دعا در همه اقوام ایرانی وجود دارد. اقوام مختلفی که به زبان های مختلفی در ایران صحبت می کنند این انسجام فرهنگی در آنها دیده می شود. دعای باران از جمله دعاهایی است که در همه اقوام ما دیده می شود و در این دعاها و نمایش ها سروده هایی هست که بسیار آهنگین بوده، تکرار دارد و نیاز و طلب باران و بخشش از خدا دارد و شخصیت محوری . در اکثر جاها یک عروسک وجود دارد که پسر بچه ها و زنان دستشان می گیرند و در ده یا روستا می چرخند و شعرها و سروده های باران را می خوانند و در خانه ها را می زنند و همه به عروسک آب می پاشند و این طلب باران را به عبادتگاه می برند و در طول راه به این افراد هدیه هایی می دهند و بعد از این فرایند حتما باران می آید چون به آن باور قلبی دارند.
خانی تصریح کرد: با توجه به اقوام مختلف غیر از پوشش و زبان مختلف و آیین های خاصشان، وجه اشتراکی دارند که انسجام فرهنگی شان را نشان می دهد.
وی در پایان در خصوص اهمیت رسانه در انتقال فرهنگ بیان کرد: رسانه به واسطه تکنولوژی باعث شده است که عامه پسند شویم و در نظام سرمایه داری مارکیسیتی که می خواهد با استفاده از رسانه همه را یکسان کند به وجود می آید و چیزی وجود دارد که اگر کسی نظر خلاف نظر مردم را بدهد منزوی می شود؛ و مردم از ترس منزوی شدن می خواهند مثل بقیه شوند. اما مسئله اینجاست که این یکسان سازی به اندیشه هایی می پیوندد که در تضاد با فرهنگ عامه یا فرهنگ فولکلور است. باید در این شرایط حواسمان به این رسانه ها هم باشد.
در بخش دوم گفت و گو سیاوش قاسمی میهمان برنامه شد و گفت: کارم را از دوران دبستان آغاز کردم اولین باری که تقلید صدا کردم مدیر مرا از مدرسه اخراج کرد. بعد از آن تئاتر را آغاز کردم. اولین فیلم سینمایی ام را در سال 72 کار کردم و اولین سریالی که بازی کردم سریال بچه های خیابان بود که همایون اسعدیان کارگردان آن بود. و بعد از آن هم در سریال مهران مدیری با نام «جایزه بزرگ» را بازی کردم که کار خیلی خوبی بود و بارها بازپخش شد.
وی تصریح کرد: زود ازدواج کردم و الان دخترم دانشجو هستند. قبل از ازدواج، همسرم همیشه برایمان در ماه رمضان آش رشته می آورد . یک بار که آش آورد عاشق او شدم و باهم ازدواج کردیم.
بازیگر سینما و تلویزیون اظهار داشت: در سریال «سه پنج دو» نقش پسرخاله عادل فردوسی پور را بازی کردم. در سریال «روزگار جوانی» که این روزها از شبکه 5 در حال پخش است بازی کرده ام.
با ساخته شدن فصول دو و سه سریال ها مخالف هستم. اگر سریالی خوب است نباید چند فصل از آن را ساخت. مخاطبان گذشته با مخاطبان حالا فرق دارند حالا مخاطبان کم سن هم تحلیل ارائه می دهند و باید این موضوع را مورد توجه قرار دهیم.
قاسمی در پایان گفت: آینده ام را در بازیگری دیده ام و قرار است یک فیلم سینمایی را کارگردانی کنم و بر روی پرده سینما ببرم.