در بخش اول گفت و گوفرمانده سپاه ناحیه شهید باهنر گفت: از سال ۴۲ که جریان انقلاب و تبعید امام آغاز شد، تا سال ۵۷ حضرت امام خمینی (ره) و یارانشان به فکر یک نظامسازی افتادند. این حرکتی راهبردی و عمیق بود که امام با تشکیل سپاه پاسداران از انقلاب اسلامی حفاظت کرد همانطور که همچنان نیز این امر یکی از اصلیترین قسمتهای قانون اساسی است.
زمانی که انقلاب شکل گرفت سپاه مجموعه و نهاد نوپایی بود. تفاوت نهاد و سازمان آن است که نهاد شخص محور و سازمان چارچوب محور است. سپاه کار خود را با هشت سال دفاع، درگیریهای تهران و منافقین شروع کرد. در دهه شصت اولویت؛ امنیت داخلی کشور بود. با وجود آن که اعضای سپاه در آن زمان تحصیل و تجربه در حوزه خود نداشتند اما با حضور شهید باقری که از طرف حضرت امام خمینی(ره) انتخاب شده بود توانست بعد از مدتی به فرماندگی سپاه و اطلاعات بشود.
سرهنگ کریمی افزود: نوجوانان در ابتدای انقلاب امکانات کمی داشتند اما توانستند با ابتکار عمل و جدیت در کار خود آنچه باید را بیاموزند و مقابل دشمنان ایستادگی کنند. در هشت سال دفاع مقدس ما در ظاهر با یک کشور در جنگ بودیم اما در واقع کشورهای غربی نیز از آن حمایت میکردند. سپاه پاسداران با ایستادگی در مقابل آن کشور توانست امنیت را برقرار کند و پس از انقلاب نیز برای توسعه ایران به حوزههای دیگر ورود کرد.
ایشان ادامه داد: امام خمینی (ره) جملهای دارد که میفرمایند باید قوی شویم. این جمله بسیار کاربردی است که باعث شده سپاه همواره در تلاش برای پیشرفت باشد و از دورانی که تنها یک موشک داشتیم اکنون به جایی برسیم که انواع موشکهای نقطه زن را در دست داشته باشیم.
فرمانده سپاه ناحیه شهید باهنر گفت: ما در سیاستهای خود همواره اعلام کردهایم که هیچ زمان به سمت جنگ نمیرویم اما وجود این موشکها ایجاد بازدارندگی برای مابقی کشورها کرده و خطر را از ایران دور نگه داشته است. خوشبختانه ما در همه حوزههای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پیشرفت داشتهایم. سپاه پاسداران همواره سعی کرده در کنار مردم باشد و از این جهت از ابتدا در دوران جنگ، ناآرامیها و مواردی همچون کرونا به هموطنان کمک کردهایم.
کریمی افزود: دفاع مقدس برای ما یک مدرسه بود که رهبر معظم فرموده برای حفظ آن باید کتابها نوشت تا مردم فداکاریها را فراموش نکنند. هر گوشه از دفاع مقدس را که نگاه کنید ارتباطات عمیق بین افراد را مشاهده میکنید. دفاع مقدس خمیرمایه وجودی افراد را تغییر میداد و انسان جدیدی به وجود میآورد. روایات بسیاری از رفتارهای انسان دوستانه و صمیمانه در جنگ وجود دارد.
وی در پایان اظهار داشت: ما در این دوران نیز شهدایی داریم که میتوانیم از اخلاق آنها درس بیاموزیم. برای مثال شهید رضا شهبازی برای یافتن بدن شهدای گمنام به دلیل انفجار مین به شهادت رسید. من با ایشان ارتباط دوستانه داشتم و به خاطر دارم آخرین باری که در ماه رمضان او رادیدم احساس کردم دیگر حالت زمینی ندارد و نوع کلامش تفاوت دارد. شهدا افرادی هستند که مسیر صد ساله را در یک زمان کوتاه طی میکنند.
در بخش دوم برنامه دکتر زبان و ادبیات فارسی گفت: سعدی با شناخت و علاقهای که به شاهنامه داشته، بوستان را بر وزن و قالب شاهنامه مینویسد. بوستان برگرفته از ابیات، شخصیتها، پهلوانان و خردگرایی شاهنامه است که تفاوتهایی به دلیل آشفتگیهای آن زمان دارد. در دوره سعدی مردم کمتر به اساطیر توجهی میکردند و به همین دلیل بوستان تفاوتهایی را در خود جای داده است.
دکتر طوسی ادامه داد: در بخش اساطیری شاهنامه اولین شخصیتی که میبینیم کیومرث است که اولین موجود میرا به حساب میآید. در شاهنامه به آن به عنوان اولین پادشاه اشاره شده است. در شاهنامه شما شاهد هستید که از کیومرث به عنوان گیومرت یاد شده، این به آن دلیل است که ما اکنون فارسی دری صحبت میکنیم و در گذشته از فارسی پهلوی استفاده میکردیم. گیومرت در واقع به زبان فارسی پهلوی همان کیومرث به حساب میآید که به دلیل کمکوشی زبان فارسی به این شکل درآمده است.
وی افزود: فردوسی از دهقان زادگان بوده است و در شاهنامه برای معرفی اولین پادشاه از زبان یک دهقان صحبت میکند و میپرسد اولین فردی که تاج پادشاهی را بر سر کرد که بود. فردوسی بسیار زیبا توضیح میدهد که هیچکس نمیداند چه کسی اولین پادشاه بوده چرا که در آن زمان خط اختراع نشده بود. فردوسی اشاره میکند که تنها راهی که ما با پادشاهان ابتدایی اطلاع داشته باشیم توضیحاتی است که هر نسل به فرزندان خود انتقال داده است.
او اظهار کرد: فردوسی در ابتدای شاهنامه اشاره میکند که برای جمعآوری داستانها از افراد مختلفی پرسوجو کرده و به صحبت بزرگان زمان خود گوش فرا داده است تا بتواند اطلاعات قابل اعتمادی را جمعآوری کند. در شاهنامه فروردین را نماد آفرینش میدانند و خلق دنیا در این ماه شکل گرفته است. به طوری که ما شاهد آن هستیم که جمشید در فروردین ماه بر تخت مینشیند و پادشاهی خود را آغاز میکند.
دکتر زبان و ادبیات فارسی در پایان گفت: دوره کیومرث چند ویژگی نمادین دارد؛ یکی از آنها آغاز حکومت او از کوه است که نماد عظمت، آرامش و جایگاه ایزدان به حساب میآید. برای مثال سیمرغ در کوه زندگی میکند، زال و زرتشت پیغمبر در کوه به دنیا میآیند.کیومرث فرزندی به نام سیامک دارد که پس از شروع عصر یخبندان این فرزند به جنگ دیو میرود و کشته میشود. پس از آن سروش ایزدی به شاهنامه میآید.