در بخش اول برنامه کارشناس معماری گفت: بسیاری از مردم بر این باورند که معماری تنها یک شغل است اما اگر ما نگاه تمدنی به دنیا داشته باشیم میفهمیم یکی از تنها مواردی که باقی میماند معماری تمدنها است. زمانی که اهمیت تمدن بالا میرود ما متوجه ارزش معماری برای آیندگان خود هستیم. ما باید بپذیریم معماری مولفه بسیار مهمی است که متاسفانه به اندازه کافی به آن توجه نمیشود.
حیدری افزود: امروزه برترین جوایز معماری را ایرانیان کسب میکنند و علت آن ترکیب هویت ایران باستان با معماری مدرن است. اکنون شما شاهد آن هستید که در معماری مدرن میزان اتاقها بسیار کم است و فضای ساختمان یک قسمت کلی برای هر واحد جدا است. این سبک طراحی با زندگی ایرانی همخوانی ندارد در نتیجه معماران ما با ترکیب معماری مدرن با هویت ایران میتوانند ماهیت تمدن ایران را حفظ کنند.
او ادامه داد: اکنون در ساختمانسازی شاهد مد شدن مصالح ساختمان هستیم که باعث میشود طراحی خانهها با گذر زمان در دهههای متفاوت تغییر کند و بسیار در ظاهر مشخص باشد. مردم ایران در گذشته بسیار کیفیتگرا بودند به طوری که تا دهه ۴۰ بسیاری از افراد به یک زندگی ساده راضی بودند. اما با گذر زمان مردم به سمت کمیت گرایی رفتند و از ثروت خود با خرید ملک و خودرو لذت بردند. این مسئله تا سال ۹۰ نیز ادامه داشت اما اکنون مجددا شاهد آن هستیم که زندگیها به سمت کیفیتگرایی حرکت میکند. تا زمانی که کیفیت مهم نبود معماری هم جایی نداشت چرا که هر کسی میتوانست به عنوان یک معمار خانه بسازد اما اکنون شرایط فراهم شده تا ساختمانها با تخصص بیشتری ساخته شوند.
سطحی نگری معماری آن است که در ساخت و طراحی ساختمانها تنها از برچسبها و خطوط طراحی ایرانی استفاده کنیم. برای نزدیک شدن به معماری ایرانی باید از لوازم و چیدمانهای سنتی استفاده کنیم. در مرحله بعد باید پوسته داخلی و خارجی را با معماری ایرانی هماهنگ سازیم. مرحله سوم به کالبد و فضا مربوط میشود که نما، رنگبندی اتاقها و تقسیمبندی فضاها در آن رعایت میشوند. معماری ایرانی به صورتی است که در واحدها با متراژهای متفاوت باید فضاهای مختلف درونی و بیرونی شکل بگیرد.
حیدری ادامه داد: سبکهای مختلفی در معماری ایرانی وجود دارد که یکی از آنها رنگبندی فیروزهای است که هویت ایرانی را به همراه دارد. دیگر سبک گره چینی است که میتواند فضای خانه را بسیار گرم کند و هویت باستانی را حفظ کند. در ادامه میتوان به فرش ایرانی اشاره کرد که همواره در معماری ایرانی وجود داشته است و یکی از اصلیترین بخشهای هویت ایرانی به حساب میآید.
وی در پایان گفت: بسیار از معماران امروزه سبکهای مختلف را با یکدیگر ترکیب میکنند و نام آن را سبک تلفیقی میگذارند. این در حالی است که معماری تلفیقی آداب متفاوت و خاص خود را دارد و نمیتوان به سادگی آن را اجرا کرد. معماران باید دلایل هر المان معماری را شناسایی کنند و سپس آن را وارد معماری تلفیقی کنند.ما باید المانهای مختلف معماری ایرانی را در خانههای خود حفظ کنیم. برای این کار باید مواردی مانند فرش را با معماری امروزی تلفیق کنیم و سپس آن را در خانهها قرار دهیم چرا که در غیر این صورت ترکیب صحیحی صورت نمیگیرد.
در ادامه دکتر کرد افشاری متخصص طب سنتی گفت: یکی از معمولترین نوشیدنیها که حتی از دمنوشها بهتر عمل میکند و میتواند سردی معده را رفع کند آب جوش به همراه نعنا و نبات است. مواردی مانند خاک شیر و شنبلیله نیز بسیار در این رابطه کمک کننده هستند.
افشاری ادامه داد: متاسفانه به دلیل عدم آگاهی کافی بسیاری از افراد میگویند پس از مصرف محصولات سنتی مانند عرق نعنا حال نامناسبی پیدا کردند. علت این مسئله آن است که افراد باید تنها به میزان مشخص شده و تنها در اندازه یک قاشق عرق نعنا میل کنند تا رفلکس معده آنها برطرف شود. مصرف بیشتر عرق نعنا خود باعث ایجاد رفلکس معده میشود. برای مثال بهار نارنج و اسطوخودوس در مقدار کم باعث ایجاد آرامش و خواب میشوند اما اگر بیش از اندازه مورد نظر مصرف شوند بیخوابی میآورند.
وی افزود: گلاب از عرقیاتی است که تاثیرات بسیاری در سلامت دارد و بر معده، کبد، قلب و اعصاب تاثیر دارد. ما در رسوم خود شاهد آن هستیم که حلوا را با گلاب درست میکنند و همچنین در مراسمهایی مانند خاکسپاری گلاب را روی دست افراد میریزند. علت این کار تاثیر گلاب بر آرام کردن ذهن افراد است. گلاب همچنین در شربتهای مختلف و شلهزرد استفاده میشود و تمام اینها به دلیل خواص مختلف گلاب بود. متاسفانه اکنون دیگر استفاده از گلاب در مراسم مختلف دیده نمیشود.
یکی از راههای استفاده از گلاب برای سردردها آن است که گلاب را داغ کرده و آن را با نبات یا عسل با قاشق میل کرد. این کار به سرعت میتواند سردرد را رفع کند و حتی ابوعلیسینا نیز این روش را پیشنهاد کرده است. نکته دیگر در رابطه با گلاب اثر فوقالعاده آن بر سوختگیها است. گلابی که در یخچال نگهداری میشود تاثیر بسیار مثبتی بر سوختگیها دارد و حتی افرادی که دچار سوختگی شدید شدهاند میتوانند پیش از مراجعه به بیمارستان از آن استفاده کنند.
دکتر طب سنتی گفت: مداومت در خوردن شربت لیمو و نعنا میتواند جلوی ابتلا به بیماری را بگیرد، باعث طول عمر شود و تمامی ویروسها را از بدن خارج کند. لیمو با سیستم ایمنی بدن هماهنگ است و به همین دلیل میتواند تاثیر بسیار مثبتی بر سلامتی داشته باشد. با این حال افراد باید توجه داشته باشند در صورتی که معده آنها به ترشیجات واکنش شدید نشان میدهد باید میزان کمی از لیمو را در شربت خود استفاده کنند.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی"که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارتاز شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع اهمیت و هویت معماری ایرانی بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها، نماهنگ وخواندن خبر صبح پارسی؛ میلاد شیران و آلاء خامهیار با محمد حسن حیدری، کارشناس معماری و کرد افشاری، دکتر طب سنتی به گفت و گو نشستند.