در بخش اول گفتوگو قهوهچی گفت: علت آن که به من قمی میگویند آن است که همسر من اهل شهر قم است و به دنبال آن تمامی افرادی که من را میشناختند به مرور زمان لقب قمی به من دادند. اکنون ۳۷ سال است که در شغل قهوهچی بودن فعالیت دارم و این کار را از ۱۰ سالگی آغاز کردم. پدر و پدربزرگم نیز در این حوزه فعالیت داشتند و به همین دلیل من هم مانند آنها این مسیر را انتخاب کردم و در آن موفق شدم.
قمی ادامه داد: علت آن که در فرهنگ ایرانی ما از همه مهمانان خود با چای پذیرایی میکنیم گرمای آن است که مهمانپذیری ما ایرانیان را به همراه دارد. بر خلاف باور بسیاری از افراد جنس چای از اهمیت بالایی در کیفیت آماده شدن آن برخوردار نیست و در واقع این نوع دم کردن چای است که کیفیت را بالا میبرد.
وی افزود: من خود حتی در تابستان نیز تشنگیام را با لیوان چای برطرف میکنم. من از کودکی چای را در لیوانهای بزرگ میخوردم و به خوردن میزان بسیار چای عادت کردهام.
او گفت: تاریخچه قهوهخانه به دوران صفویه برمیگردد و روایت هست که اهالی شهر اصفهان اولین قهوهخانهها را داشتند اما من در تحقیقات خود به آن پی بردهام که اولین قهوهخانهها در مرند و خوی تاسیس شدهاند. پیش از آن که چای در دسترس عموم به نوع امروزی قرار گیرد، قهوه نوشیدنی گرم روزانه مردم بوده است. با این که با گذر زمان چای توانست جای قهوه را بگیرد اما نام قهوهخانه همواره در جایگاه خود باقی ماند.
پس از صحبتهای آقای قمی میزبان افشین سنگ چاپ شدیم.
او گفت: من اهل رشت هستم و چای لاهیجان را بسیار دوست دارم. ویژگی این چای آن است که باید بیش از یک ساعت دم بکشد تا رنگ و بوی خوبی بگیرد. سریع دم کردن چای باعث کاهش کیفیت آن میشود که متاسفانه این روزها بسیار رواج پیدا کرده است. خوردن چای نیز خواص بسیاری دارد که میتواند به سلامت انسان کمک کند.
چای در فرهنگ ایران جایگاه پررنگی دارد؛ به اندازهای که ما آن را در مراسم مهمی مانند خواستگاری میبینیم و انگار پیوند خانوادهها با چای شکل میگیرد.
او گفت: از آنجا که در گذشته فضای مجازی و تلویزیونها وجود نداشتند مردم در مکانهایی مانند قهوهخانهها جمع میشدند. افراد در آنجا از احوال یکدیگر مطلع میشدند و قرارهای خود را در این فضاها میگذاشتند. قهوهخانهها محلی برای شکلگیری بازیها و نمایشها نیز بوده که شامل نقالی، پردهخوانی و رستمخوانی میشود. این سبکها از طریق قهوهخانهها به دیگران انتقال پیدا کرد و به نسلهای بعد نیز رسید. من نیز در دورانی از زندگی برای ملاقات دوستان خود به قهوهخانهها میرفتم و زمانم را آنجا سپری میکردم.
وی افزود: در دورانی که به برنامه ریزی فیلمها مشغول بودم قهوهخانهای در چهارراه سیروس وجود داشت که تمامی فیلمها از آن برای تصویربرداری استفاده میکردند. این قهوهخانه سالن بزرگ و مستطیلی داشت. به یاد دارم زمانهایی که در آن مکان فیلمبرداری داشتیم سیاه لشگرها پس از پایان کار همچنان در قهوهخانه میماندند چرا که به آنها خوش گذشته بود. فضای این قهوهخانه بسیار گرم و صمیمی بود و سنت ایرانی را به نمایش میگذاشت.
بازیگر سینما و تلویزیون گفت: در گذشته تلویزیونها تنها در قهوه خانهها وجود داشت و افراد برای دیدن مسابقات در این مکانها جمع میشدند. در آن دوران کودک بودم و من را به داخل قهوه خانه راه نمیدادند در نتیجه مجبور میشدم از پشت پنجره به تماشای فیلم یا مسابقه بپردازم.
سنگ چاپ در ادامه درباره فعالیت فعلی خود اینطور توضیح داد: در حال حاضر در سریال آقای ده نمکی حضور دارم که از شنبه کلید فعالیت آن میخورد. پس از آن نیز سریالهای برزو نیکنژاد و آفتابپرست در بین پروژههای فعال من قرار دارند. در ادامه نیز پروژهای در اصفهان است که در مرحله هماهنگی قرار دارد.
وی افزود: من متاسفانه هیچوقت به صورت مشخص و انحصاری برای گیلان پروژهای را به اتمام نرساندم اما از آن طرف در شهرهایی مانند اصفهان بسیار فعالیت داشتم. من با وجود آن که در ساری زندگی میکنم برای مرکز استان مازندران نیز فعالیت بخصوصی نداشتم. من در یک الی دو نمونه از پروژهای تلویزیونی و سینمایی شخصیت یک فرد گیلانی را داشتم که یکی از آنها در سریالی بود که نقش یک فرد رشتی را داشتم.
او اظهار کرد: من در سال ۷۴ ازدواج کردم و اکنون یک دختر ۱۳ ساله دارم. پدر بودن اکنون حال جالبی دارد که در آن فرد نمیتواند به فرزند خود نه بگوید. با وجود آن که این کار بسیار سخت است اما من تلاش میکنم تمام آرزوهای دخترم را جامه عمل بپوشانم. احساس پدری یک حالت خاص از قدرتمندی و فداکاری است.
بازیگر سینما و تلویزیون گفت: از غذاهای مورد علاقه من میتوان به فسنجان با رب انار ترش اشاره کرد. این غذا در رشت به شدت خوشمزه درست میشود و بسیار به آن علاقه دارم. از غذاهای دیگر میتوان به میرزا قاسمی و مرغ ترش نیز اشاره کرد. من به تازگی طرز تهیه میرزا قاسمی را آموختم و میتوانم آن را به خوبی آماده کنم.
گفتنی است؛ برنامه «شب نشینی» از شنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۲۳:۳۰ به وقت تهران و ۲۱ به وقت وین بر روی آنتن شبکه جهانی جام جم میرود و تهیه کننده این برنامه نیز علی شعبانی است. اطلاعات بیشتر درباره «شب نشینی» و مهمانهای برنامه هر روز در صفحه اینستاگرامی @shabneshini. irani بارگذاری میشود.