در ابتدای برنامه متخصص تغذیه گفت: مسئله هزار روز اول زندگی از این جهت بسیار اهمیت دارد که مانند هزار راه طلایی برای دسترسی به سلامتی است. در هزار روز اول زندگی تغییرات شگفتی در ارکان وجودی هر انسان شکل میگیرد و تغذیه مادر از پیش از بارداری تا اتمام دوران بارداری و شیردهی بر سلامت فرزند بسیار تاثیرگذار است.
مظهری ادامه داد: پس از به دنیا آمدن فرزند پس از ۲۷۰ روز اتفاقات متفاوتی میافتد. انسان طی ۲۷۰ روز شکلگیری دچار تغییرات و پیشرفتهای بسیاری شده و رفتارها و کردارهای مادر را نیز به خود جذب کرده است. برخی افراد اولین سال زندگی کودک به او شیر نمیدهند که متاسفانه اقدام صحیحی نیست. افراد به جز مواردی که در شرایط خاص هستند باید حتما به فرزندان خود از ابتدای تولد شیر بدهند چرا که این حیاطیترین نیاز کودک است. در این شیر پروتئین و پادتنهای مفیدی وجود دارد که در سلامت فرزند تاثیر بسیاری میگذارد. شیر مادر در ۱۵ روز پس از تولد به رسیدگی کامل میرسد و محتویات کاملی را در خود جای میدهد.
وی افزود: مادران میتوانند در روز تا ۱۲ بار به فرزندان خود شیر بدهند و افزایش دفعات شیردهی هیچ ایرادی ندارد چرا که سالهای ابتدایی زندگی بهترین زمان برای افزایش ایمنی بدن کودک است. تمامی ابزار ساخت جسم، جان، فکر و اندیشه در شش ماه ابتدایی زندگی کودک از شیر مادر شکل میگیرد و به همین دلیل اهمیت این شیر به شدت بالا است.
او گفت: تمامی مادران پس از حاملگی امکان شیردهی دارند و عدم وجود شیر در بدن مادران پس از زایمان امکانپذیر نیستند. مادرانی که به فرزندان خود شیر میدهند نه تنها نیازهای ابتدایی کودک را برطرف میکنند بلکه وجود آن را تا انتهای زندگی او ایمن میکنند. تمامی مادران همواره مقداری شیر در بدن خود دارند و پس از شیرخواری توسط کودک بدن دستور تولید شیر بیشتری را میدهد. حتی مادرانی که سوءتغذیه دارند میتوانند به فرزندان خود شیر بدهند.
این متخصص تغذیه اظهار کرد: مادران باید به تغذیه خود بسیار توجه کنند و استراحت لازم را داشته باشند تا بتوانند بهترین شیر را در اختیار فرزند خود قرار دهند. روش شیر دادن اکتسابی است و مادران باید بتوانند آن را بیاموزند تا جریان شیردهی را برای فرزند خود بهتر کند. به طور کلی مادران باید پانزده روز ابتدایی پس از بارداری را صبوری کنند تا شیردهی آنها به تکامل برسد و شرایط به بهترین حالت خود برسند. تاکید بر آن است که مادران برای حفظ سلامت جسمی و ذهنی کودکان باید همواره شیردهی را به بهترین نحو انجام دهند.
در ادامه، میهمان طبیعت گرد برنامه گفت: ایران به دلیل وسعت و چهارفصلی خود در سراسر دنیا شناخته شده است به همین دلیل نیز تنوع گیاهان دارویی در ایران بسیار بالا و طب سنتی در این کشور فوقالعاده قوی است.
جندقی افزود: اکنون پیشنهاد فصلی برای مناطق دیدنی ایران بیشتر بخشهای جنگلی است. به طور کلی فصل بهار مناطق جنگلی، تابستان کوهستانی، پاییز دشتها و زمستان کویرها توصیه میشوند. منطقه ترکمنها در شمال شرقی ایران منطقه مناسبی برای بازدید در این فصل است که جنگل در آن وجود دارد و مردم میتوانند تپههای سرسبز را نیز ببینند. در نزدیکی استان گلستان و شهر کلاله منطقهای به نام قودنه اولیا وجود دارد که خانههای بومگردی بسیاری در آنجا هستند.
وی گفت: در قودنه اولیا بیشتر افراد فعال بانوان هستند و بسیار قدرتمند کار میکنند. این افراد لباسهای سنتی بسیار زیبا با ترکیب فلزی دارند که جذابیت بسیاری برای مسافران به حساب میآید. آن منطقه پرنده و حیوانات بسیاری دارد و مردم آنجا عادت دارند برای پرندگان غذا بگذارند و این موجودات نیز پس از غذا خوردن به آواز خواندن مشغول میشوند.
او ادامه داد: کشور ایران معادل تمامی اروپا پرنده دارد و حوزه گردشگری با محوریت پرندگان در دنیا بیشتر از صادرات نفت ایران درآمدزایی دارد. بسیاری از افراد از کشورهای مختلف به ایران میآیند تا فقط پرندگان این کشور را مورد بررسی قرار دهند. در نزدیکی قودنه اولیا تپههایی به نام خالد نبی وجود دارد که منطقه فوقالعادهای به حساب میآید. افراد میتوانند در این تپهها پرندگان بسیاری را ببینند که در دنیا بسیار کمیاب هستند. افرادی که میخواهند به پرندهنگری بپردازند باید دوربینهای ده در چهل خریداری کنند که ده برابر افزایش اندازه دارد و لنز آن چهل میلیمتر است.
طبیعتگرد اظهار کرد: در این منطقه همچنین قبرستانی وجود دارد که تنها سه نمونه از آن در دنیا هست. این قبرها برای بانوان و آقایان متفاوت ساخته میشدند و نسبت به اهمیت هر فرد دفن شده اندازه بزرگ یا کوچکتری دارند.در قودنه اولیا کاشتهای دیمی نیز وجود دارد که محصولات متفاوتی در آن پرورش داده میشوند. روش کاشت آنها به این صورت است که بذرپاشی را در قسمتی از منطقه انجام میدهند و رشد بذر را بر عهده باران و تغییرات آبوهوایی میگذارند. به همین دلیل است که اصطلاح «دیمی» در بین عامه مردم به معنای کاری است که زحمت زیادی برای آن کشیده نمیشود.
جندقی گفت: چشمه زاب در روستایی به همین نام قرار دارد و از پر آبترین چشمههای ایران به حساب میآید. این منطقه حدود ۸ ساعت از تهران فاصله دارد و مسیر رسیدن به روستای زاب بسیار زیبا و دلنشین است. این منطقه مردم بومی بسیار مهربانی دارد ومهماننوازی خاص خود را دارند. قورباغههای این منطقه نیز آوازخوانی میکنند که خود یک جاذبه گردشگری بسیار جذاب به حساب میآید. در این منطقه همچنین قارچهای متنوعی وجود دارد که بسیاری از آنها سمی هستند.
وی افزود: غذاهای محلی متفاوتی در این منطقه وجود دارد که یکی از آنها نمونه ترکمنی بورک است. این غذای محلی بسیار خوشمزه است و مزههای جدیدی را در خود جای میدهد. روستای زاب نیز نان محلی خاص خود را دارد که به همراه غذاهای محلی ارائه میشوند.در منطقه قودنه اولیا آبشار نیز وجود دارد و افراد میتوانند با خارج شدن از روستا به مناطق مختلفی مانند جنگل و آبشار بروند و از آنها دیدن کنند.
او اظهار کرد: در این مناطق حیواناتی مانند گرگ و پلنگ نیز وجود دارند که بیشتر در فصلهای زمستان در نزدیکی روستا دیده میشوند. افراد میتوانند به سادگی با شناخت حیوانات گردشگری ایمن داشته باشند یا از مردم محلی بپرسند تا آشنایی لازم را پیدا کنند. مردم میتوانند با شناسایی راهنماهای محلی اطلاعات دقیقتری از شرایط محیطی منطقه مطلع شوند. به همین دلیل توصیه میشود افراد راهنماهای محلی مناطقی که میخواهند از آن دیدن کنند را پیدا کرده و به اشتغالزایی در هر روستا یا شهر کمک کنند.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی"که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارتاز شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع تغذیه در هزار روز ابتدایی زندگی بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها، نماهنگ وخواندن خبر صبح پارسی؛ محمد امین نبیاللهی و سارا شاکری با سید ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه و عباس جندقی، کارشناس طبیعتگردی به گفت و گو نشستند.