در بخش اول برنامه روانشناس گفت: برای آنکه تعریفی از عشق داشته باشیم باید به دوران جنینی هر فرد برگردیم که در رحم مادر با امنیت خاطر در حال رشد است؛ اما در زمان تولد اولین رنج به انسان وارد میشود و این مسئله با گریه کودک قابل مشاهده است. در آن زمان تنها آغوش مادر میتواند کودک را آرام کند اما از آنجایی که دیگر در یک جسم مستقل حضور داریم ناچار میشویم با تشکیل ارتباطات جدید، تغییرات ایجاد شده و جدایی از جسم مادر را جبران کنیم. این مسئله تا جایی پیش میرود که فرد کسی را پیدا میکند که تماما با او ارتباط برقرار میکند و تمامی احساسات آنها بر روی یکدیگر تاثیر میگذارد و در نتیجه عشق شکل میگیرد.
آزمایشهای صورت گرفته توسط دانشمندان نشان میدهد زمانی که یک فرد عاشق تصویر معشوق خود را میبیند واکنشهای مغز او کاملا به واکنشهای مغز یک معتاد شباهت دارد و از لحاظ انرژی در بالاترین حالت ممکن است. وقتی مدتی از رابطه میگذرد واکنش مغز عاشق همچنان به همانگونه است اما حالت اعتیاد گونه ندارد و بیشتر به سمت وابستگی کشیده شده است. در این حالت عشق از نوع فانتزی خارج شده و واقعگرایانهتر به حساب میآید.
به تعریف ساده عشق معنای مجموعهای از احساسات که شامل اندوه، شادی و موارد میشوند است. زوجین به دو دسته تقسیم میشوند یک دسته افرادی هستند که مجادله میکنند و دسته دیگر کسانی هستند که از دنیا رفتهاند. باید بدانیم در تمامی روابط دنیا گفتوگوهایی وجود دارد که ناراحتیهایی در آن وجود دارد اما افراد باید بدانند چهموقع، کجا و چگونه صحبت کنند تا هویت خود و همسرشان را حفظ کنند و ارزش عشق خود به همسرشان را به یاد بیاورند.
وی افزود: برای داشتن رابطه بهتر باید نکاتی را رعایت کرد و از برخی موارد نیز خودداری کرد؛ در مرحله اول افراد بهتر است "بایدها" را کنار بگذارند. اگر فردی برای همسر خود کاری انجام داده دلیل نمیشود که همسر او نیز به اجبار رفتار مشابهی صورت دهد. در مرحله دوم افراد باید "اگرها" را کنار بگذارند چرا که وجود آن رابطه را به حالت فانتزی و غیرواقعی به وجود میآورد؛ این دلیلتراشیها باعث آسیب دیدن رابطه میشوند. در ادامه مواردی مانند هراس داشتن و قضاوت کردن وجود دارد که بر کیفیت رابطه آسیب میزند.
روانشناس ادامه داد: یکی از مسائل دیگری که تاثیر بسیار منفی در رابطه دارد مطرح کردن دردها و رنجها در بحثهای مختلف است؛ اگر ما این دردها را نبخشیم و بیان کنیم ناراحتی بیشتری را به وجود میآوریم. زوجها باید لایههای منفی مختلف را شناسایی کنند میتوانند جلوی ایجاد ناراحتیها را بگیرند. افراد باید بدانند کسی که عاشق آن هستند قرار نیست دردها و رنجهای آنها را برطرف کند و آنها خود مسئول این امر هستند. به طور کلی معشوق را میتوان پیدا کرد اما زندگی عاشقانه را باید ساخت.
عبدالهی گفت: کسی که عاشق میشود بیشتر از توان خود برای معشوق خود انرژی میگذارد اما با گذر زمان این عشق اعتیادگونه به وابستگی تغییر شکل میدهد و در آن زمان افراد با احترامگذاشتن به یکدیگر عشق خود را نشان میدهند. یکی از مهمترین مسائلی که عشق را از بین میبرد عدم احترام است. افراد باید در ارتباطات خود از جملات و کلماتی استفاده کنند که احترام و صمیمیت خود را به نمایش بگذارند.
وی افزود: توصیه میشود افرادی که در زندگی مشترک خود به مشکل بر میخورند به متخصصان روابط زوجین مراجعه کنند تا با بررسی مسائل موجود مشکلات خود را حل کنند. به طور کلی خودشناسی باعث میشود تعامل بهتری با شریک زندگی صورت گیرد.
او ادامه داد: عشق حقیقی با عشقهایی که در سینما و رمانها به نمایش گذاشته میشود بسیار متفاوت است. عشق حقیقی میتواند از خودگذشتگیهای یک فرد برای برطرف کردن نیازهای مادی و معنوی همسر خود باشد. عشق حقیقی در سادهترین و معمولیترین حالتهای زندگی وجود دارند و خود را نشان میدهند.
در بخش دوم برنامه کارشناس زبان و ادبیات فارسی گفت: علت انتخاب روز ۲۵ اردیبهشت به عنوان روز بزرگداشت فردوسی در واقع به ۲۵ اسفند ماه و پایان سرایش شاهنامه برمیگردد. محمد یاحقی پیشنهاد داشتند که همان روز به عنوان بزرگداشت فردوسی در نظر گرفته شود اما به دلیل نزدیکی به نوروز و ایام عید تصمیم شد این روز به بهار منتقل شود.
جواهری دلجو اظهار کرد: سرایش شاهنامه ۱۶ الی ۱۷ سال به طول انجامیده و ۱۴ الی ۱۵ سال نیز ویرایش آن انجام شده و در مجموع آمادهسازی شاهنامه سی سال به طول انجامیده است. این امر نشان میدهد که ویرایش متن چقدر اهمیت دارد.
او ادامه داد: رزم رستم و اشکبوس از زیباترین نبردهای تن به تن در شاهنامه به حساب میآید که در زمان پادشاهی کیخسرو صورت گرفته است. این داستان از اهمیت بالایی برخوردار میشود چرا که بین روایتهایی مانند زندگی سیاوش و فرزندان او و همچنین داستان بیژن و منیژه است. این نبرد نقطه عطفی در شاهنامه به حساب میآید.
وی افزود: وقتی در زمان پادشاهی کیخسرو ایرانیان از تورانیان به صورت پیاپی شکست میخوردند ورود رستم و شروع نبرد با اشکبوس باعث پایان شکستها و آغاز پیروزیها میشود. از این رو چنین نبردی اهمیت بسیار بالایی دارد. آرایش نظامی موجود در شاهنامه در این نبرد به خوبی نمایش داده شده و ما متوجه وجود سه بخش در سپاه آن زمان میشویم. در این نبرد سپاه شامل بخشهای مختلفی بوده که در قسمت مرکزی و قلب آن فرمانده وجود داشته است.
این کارشناس زبان و ادبیات فارسی اظهار کرد: شاهنامه فردوسی از شاهنامه منصور ابومنصور که به زمان ساسانی برمیگردد به جای مانده است و منبع مکتوب محکمی دارد. علت ماندگاری شاهنامه فردوسی جامعیت داشتن آن است چرا که از نظر زبان، دستور، تاریخ، جغرافی، اخلاق، خانواده و عشق کامل است. فردوسی در شاهنامه از تمامی موارد فوق نوشته و روایات جامعی دارد. از ویژگیهای دیگر شاهنامه شخصیتپردازی و داستانپردازی زیبا در آن است که تنها فردوسی در زمان خود توانسته به چنین شکلی روایت داشته باشد.
جواهری دلجو گفت: پیش از جنگ رستم و اشکبوس، رهام به جنگ اشکبوس میرود اما نمیتواند دوام بیاورد و فرار میکند و این باعث میشود رستم از عصبانیت به صورت پیاده و بدون اسب وارد میدان جنگ شود.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی" که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹ صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارت از شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع بزرگداشت ابوالقاسم فردوسی بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها، نماهنگ وخواندن خبر صبح پارسی؛ آلاء خامهیار و میلاد شیران با نیره سادات عبدالهی مقدم، روانشناس و نیلوفر جواهری دلجو، کارشناس زبان و ادبیات فارسی به گفت و گو نشستند.