سید جلال رضوی کارشناس مذهبی در ابتدای صحبتهایش گفت: امام صادق (ع) اصل وجودی منحصر به فردی دارند و شبکه علمی وسیع را در عصر خود و در زمان درگیری بنی امیه و بنی عباس به وجود آوردند. اصل این امام در تمامی کتب تاریخ خاص، عام و حتی کتب محققان غیر دینی به صورت یک اصل خاص مطرح شده است. عمر امام صادق (ع) باحکومت پنج حاکم که شامل سه خلیفه بنی امیه و دو خلیفه بنی عباس مصادف بوده و ایشان در این دوران به نشر علم در زمینههای مختلف مانند نجوم، فقه و اصول پرداختند. همانطور که در قرآن ذکر شده، ائمه به امر الهی مطابق با شرایط زمان خود وظایف خاصی داشتند که برای حفظ یکپارچگی اسلام ضرورت داشتند.
رضوی ادامه داد: امام صادق(ع) میفرمایند: "به خدا سوگند ما اهل بیت از دنیا نرفتیم مگر با مرکب شهادت". تمام ائمه ما همواره با مسمومیت یا ضربات شمشیر به شهادت رسیدند؛ یکی از علتهای این مسئله عالم بودن این اشخاص بوده که افراد هر سوال علمی که از ائمه میپرسیدند پاسخ کامل و صحیحی دریافت میکردند. در قرآن آمده: "ما تمامی خوبیها برای هدایت بندگانمان را به فرستادگان خود وحی کردهایم». بحث هدایت محدود به امور عبادی نمیشود و ما شاهد آن هستیم که امامان در مسائل اجتماعی، حقوقی، اقتصادی و فقهی مردم را راهنمایی کردند. تمام این مسائل به خواست خدا بوده تا انسانها بتوانند به توحید نزدیک شوند. در واقع فلسفه وجودی امام صادق (ع) هدایت در دنیا و شفاعت در آخرت است. برای مثال زمانی که فردی به امام صادق (ع) گفت به خداوند اعتقاد ندارد، ایشان بدون جدال و ناراحتی و با حوصله با او صحبت کردند .
او ادامه داد: قاعدهای برای ائمه وجود داشته تا حقوق مردم زمان خود را به دست آنها برسانند و با راهنمایی و هدایت آنها را به توحید نزدیکتر کنند. امام صادق (ع) به آنها میآموختند که راه ائمه را ادامه دهند و خصوصیات اخلاقی آنها را کسب کنند تا از صفات بد مانند خشم و کینهتوزی دور شوند. امام صادق (ع) با رفتارها و پندهای ساده خود به دیگران تلنگر اخلاقی میزدند تا آنها ویژگیهای اخلاقی بهتری را پرورش دهند.
این کارشناس مذهبی اظهار داشت: ائمه از ما میخواهند شناخت قلبی از آنها داشته باشیم و با وجود تمام خود آنها را درک کنیم. این خواسته از ابتدای وجود پیامبر اکرم (ص) وجود داشته و در تمامی ائمه وجود دارد چرا که این درک معنوی خواسته خدا است. چنین شناختی درک ما را به بالاترین فهم معنوی و بالاترین درجه اخلاق میرساند. ائمه همه نفس و نور واحدی هستند که امر آنها باعث رشد و کرامت انسانی میشود.
وجود امام صادق (ع) میادین علمی را فتح میکند و مسئله مهدویت را رقم میزند تا مردم بدانند برنامههای الهی حساب و کتابی دارد که با گذر زمان در کنار هم تکمیل میشوند و هدف نهایی را رقم میزنند. حدود چهار هزار و چهارصد حدیث وجود دارند که اکثر آنها از سخنان امام صادق (ع) است که بیشتر آنها از اعمال این امام دیده شدهاند. این یعنی پیش از آن که امام صادق (ع) مردم را به کار خیر دعوت کنند، آنها این رفتار را در اعمال امام میدیدند. ما نمیتوانیم همانند امامان شویم اما میتوانیم با انجام کارهای آنها به ائمه و خداوند نزدیک شویم. امام میفرمایند انسان باید به خداوند توکل کند اما حتما تلاش هم داشته باشد چرا که بدون آن نمیتوان کاری را پیش برد.
او افزود: ما برای بهشت رفتن باید خود را به دین، اسلام و ائمه تطبیق دهیم. امام صادق (ع) از ویژگیهای اهل بهشت به لبخند زدن، خوشرو بودن، فحاشی نکردن و خوشصحبت بودن اشاره میکنند. امامان بدون نگاه به دین و مذهب افراد جلوی ظلم را میگرفتند و به آنها کمک میکردند.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی" که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹ صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارت از شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع ویژگیهای اخلاقی امام جعفر صادق (ع) بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها، نماهنگ وخواندن خبر صبح پارسی؛ محمدامین نبیاللهی و سارا شاکری با سیدجلال رضوی، کارشناس مذهبی به گفت و گو نشستند.