عباس جندقی، مدرس بقا در طبیعت، مهمان امروز برنامه صبحپارسی بود؛ وی با حضور در برنامه از ویژگیهای منطقه سیاهرودبار و درختان سرخدار صحبت کرد. او همچنین به روشهای صحیح طبیعتگردی برای عدم مواجه شدن با حیوانات وحشی پرداخت.
او گفت: برای رفتن به سیاه رودبار باید از سمت فیروزکوه به سمت گرگان رفت؛ از تهران تا آن منطقه ۴۵۱ کیلومتر است که ۷ الی ۸ ساعت با پایتخت فاصله دارد. زمانی که به سیاه رودبار میرسیم با درختهای سرخدار مواجه میشویم که از قدیمیترین گونههای درخت هستند. این درختها از ۱۹۰ میلیون سال پیش وجود داشتهاند و بیشترین ذخیره آن در ایران است. آنها تا ۳۰ متر ارتفاع پیدا میکنند و دو نوع میوه سمی دارند.
این درختان به راحتی رشد نمیکنند و به همین دلیل ارزش بسیاری دارند.
جندقی افزود: افراد باید توجه داشته باشند میوه درختانی مانند سرخدار سمی هستند و نباید آنها را میل کنند. بسیاری از گونههای مختلف میوهها در طبیعت میتوانند سمی باشند و اشخاص نباید بدون آشنایی دقیق از میوهها چیزی میل کنند. همچنین توصیه میشود زمانی که افراد به طبیعتگردی میروند فقط به دنبال نشستن در طبیعت نباشند چرا که موجودات و حشرات بسیاری، به خصوص در فصل بهار، در طبیعت وجود دارند که میتوانند روی بدن فرد بنشینند و ایجاد خارش کنند.
وی افزود: کسانی که میخواهند از هجوم حشرات جلوگیری کنند میتوانند از سرکه استفاده کنند و یا مقدار کمی از بنزین را در اطراف محل استراحت خود بریزند تا حشرات را دور کنند. در طبیعت همچنین پروانههای بسیاری وجود دارد که از هر ۱۰۰ هزار نوع ۸۰ هزار نمونه از آنها شبپرهها هستند. تفاوت پروانه و شبپره در شکل بسته بودن بالهای آنها است. رایجترین گونه شبپره نیز نمونه هندی است که همیشه وارد خانه ما میشوند.
او گفت: افراد در طبیعت باید دو دسته از حیوانات که شامل گزندهها و درندهها میشود. زمان طبیعتگردی افراد باید در نظر داشته باشند که وارد حریم حیوانات میشوند و باید قوانین زندگی حیوانات را بشناسند. برای مثال یکی از رایجترین خطاهای طبیعتگردهای مبتدی چادر زدن کنار چشمه است؛ از آنجایی که چشمه منبع مهمی در زندگی حیوانات به حساب میآید، احتمال دیدن حیوانات درنده در اطراف آن بالا است. توصیه میشود افراد از قرار گرفتن در مسیر زندگی حیوانات خودداری کنند. طبیعتگردها باید قبل از چادر زند مسیر راه رفتن حیوانات را شناسایی کنند و دور از آن چادر بزنند.
مدرس بقا در طبیعت گفت: طبیعتگردها باید رفتار جانوران دیگر را مشاهده کنند تا بتوانند از وجود جانوران گزنده مطلع شوند. برای مثال در منطقهای که موشهای جنگلی کوچک به آزادی و بدون ترس حرکت میکنند احتمال وجود مار بسیار پایین است و برعکس این موضوع نیز وجود دارد.
جندقی اظهار داشت: حیوانات بر اساس صدای موجود در منطقه رفتوآمد میکنند و معمولا به مناطق پر سروصدا نمیروند؛ در نتیجه اگر نمیخواهید در سفر طبیعتگردی خود حیوانی را مشاهده کنید بهتر است در روزهای شلوغتر به سفر بروید و مناطق پرسروصداتری را انتخاب کنید. تمامی حیوانات زمانی که به همراه فرزندان خود هستند بسیار خطرناکتر هستند و افراد باید توجه داشته باشند که به هیچوجه به تولههای یک حیوان نزدیک نشوند.
وی افزود: کسانی که میخواهند حیوانات را مشاهده کنند باید حتما با یک حرفهای به طبیعت بروند چرا که افراد حرفهای با شناخت منطقه میتوانند بهترین مکان برای بازدید از حیوانات را انتخاب کنند. این افراد همچنین نباید همراهان بسیاری داشته باشند و گروه آنها باید حداکثر متشکل از ۵ نفر باشد.
او گفت: در ادامه طبیعتگردها باید در نظر داشته باشند که غذا دادن به حیوانات وحشی کار اشتباهی است چرا که آنها را به نزدیکی جادهها میکشاند. زمانی که مردم به حیوانات وحشی غذا میدهند این حیوانات با تصور غذا خوردن به سمت مسافران دیگر میروند و باعث ایجاد خطر میشوند.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی"که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹ صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارت از شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع بقا در طبیعت بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها، نماهنگ وخواندن خبر صبح پارسی؛ محمدامین نبی اللهی و سارا شاکری با عباس جندقی، مدرس بقا در طبیعت به گفت و گو نشستند.