سیدمهدی طباطبایی، مدرس مهارتهای زندگی مهمان امروز صبح پارسی بود؛ وی در این برنامه به تلههای رفتاری و مشکلات بیاعتمادی و بدرفتاری پرداخت. او در ابتدا ریشههای تلههای رفتاری را بررسی کرد و در نهایت به نحوه مقابله با آنها اشاره کرد.
این مدرس مهارتهای زندگی گفت: بسیاری از والدین برای بزرگ کردن فرزندان خود از روش تهدید استفاده کردند و مسیر آنها در جهت تربیت فرزندانشان اشتباه بوده است. این تهدیدها در گذشته به صورت تنبیههای فیزیکی بود و بعد از آن به شکل تحقیرهای گفتاری درآمد. با گذر زمان و رشد جامعه، تحقیرها جای خود را به رفتارهایی مانند طرد کردن دادند. متاسفانه تمام این موارد تاثیر بسیار بدی بر روی کودکان میگذارند و بسیاری از افراد کودکی خود را با حضور چنین رفتارهایی گذراندند.
طباطبایی ادامه داد: این تحقیرها و تهدیدها معمولا زمانی رخ میدهند که کودکان احتمال وقوع آنها را نمیدهند و نمیدانند کاری که انجام دادند خطا بوده است. بسیاری از مواقع کودکان به دلیل کارهای خوبی که انجام میدهند تنبیه میشوند. مجموع این رفتارها این ترس را در انسان ایجاد میکند که همواره قرار است با او بدرفتاری شود؛ این شرایط انسان را نسبت به دنیا بی اعتماد میکند.
زمانی که فرزندان میبینند امنترین افراد زندگی آنها رفتارهای نادرست مانند دروغ، غیبت و بدگویی دیگران را انجام میدهند یا به وعدههای خود عمل نمیکنند دچار بی اعتمادی میشوند. این افراد در آینده نسبت به رفتارهای همسر خود واکنشهای شدیدی دارند و احساس طردشدگی میکنند. چنین افرادی بسیار نسبت به رفتارهای دیگران حساس هستند و در رابطه با ارتباطات دیگران با هم برداشتهای اشتباه دارند. آنها همواره فکر میکنند دیگران علیه آنها هستند و حتی تعریفهای دیگران از خود را باور نمیکنند.
او اظهار داشت: چنین افرادی حسابهای کاربری متفاوتی در شبکههای اجتماعی دارند چرا که نمیخواهند دیگران همه نظراتشان را بدانند و همچنین سعی میکنند با اینکار دیگران را در نظر داشته باشند. آنها حتی در ارتباط خود با دیگران دنبال جمع کردن اطلاعاتی هستند تا در آینده، زمانی که با فرد به مشکل بر خوردند از آنها استفاده کنند.
برخی اوقات انسانها تسلیم تصورات اشتباه خود میشوند و همه انسانها را به یک صورت میبینند؛ برای مثال بانوانی هستند که میگویند تمام آقایان به هم شباهت دارند و در نتیجه در تصمیمگیریهای خود اشتباه میکنند و امکان دارد به این دلیل با فردی ازدواج کنند که رفتارهای سالمی ندارد و همواره دیگران را اذیت میکند.
طباطبایی ادامه داد: نکات بسیار مهمی برای درمان و مقابله با چنین رفتارهایی وجود دارد که از آنها میتوان به شناخت ریشه مشکلات رفتاری مانند بیاعتمادی و بدرفتاری اشاره کرد. با شناخت این موارد انسان میتواند در تفسیر رفتارهای دیگران عاقلانهتر عمل کنند و همواره به دلیل بیاعتمادی خود رفتار دیگران را بد برداشت نکنند. بسیاری از افرادی که بیاعتمادی دارند در «نه» گفتن نیز مشکل دارند و از صمیمی شدن دیگران با خود میترسند. در چنین شرایطی شناخت مهارتهای زندگی به افراد کمک میکند بتوانند بهتر از خود دفاع کنند و رفتار مناسبی داشته باشند.
وی افزود: در نهایت افراد باید اصول اعتماد کردن را از دیگران بیاموزند و از کمک دیگران استفاده کنند. این اشخاص میتوانند در حوزههای مختلف مانند خرید اتومبیل، کارهای حقوقی و حتی ازدواج از کمک دیگران استفاده کنند تا احتمال آسیب دیدن را کاهش دهند. مشکل اصلی این افراد آن است که معمولا در حوزههایی که سر رشتهای در آن ندارند به تنهایی عمل میکنند و پس از آسیب دیدن اعتماد آنها به دیگران نیز کمتر میشود.والدین نباید محدودیتهای اشتباه برای فرزندان خود ایجاد کنند؛ ما باید به کودکان خود نحوه صحیح رفتار را آموزش دهیم و تنبیه آنها کار درستی نیست.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی"که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹ صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارتاز شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع تلههای رفتاری بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها، نماهنگ وخواندن خبر صبح پارسی؛ محمدامین نبیاللهی و شمیم علیزاده باسیدمهدی طباطبایی، مدرس مهارتهای زندگی به گفت و گو نشستند.