کوثر یاوری، روانشناس کودک گفت: برای بررسی خلاقیت کودکان باید بدانیم خلاقیت چیست؛ خلاقیت به معنای مهارت بروز رفتارهای جدید در موقعیتهای متفاوت است. در این تعریف به مهارتها اشاره شده که یعنی میتوان آن را گسترش داد.
یاوری ادامه داد: کودکان با میزان مشخصی از خلاقیت به دنیا نمیآیند بلکه خلاقیت به گونهای است که آنها میتوانند آن را پرورش داد و یا با رفتارهای اشتباه آن را سرکوب کرد.
وی افزود: مقالهها و پژوهشها نشان دادهاند که خلاقیت باعث رضایت از زندگی افراد در موقعیتها میشود. خلاقیت خوشبختی و امید به زندگی به همراه دارد و محدود به بازیها و طراحیها نمیشوند. سرنوشت و حال خوب افراد به خصوص کودکان به خلاقیت بستگی دارد.
او اظهار داشت: بعضی از والدین با رفتارهای اشتباه خلاقیت کودکان خود را محدود میکنند؛ برای اینطور نبودن والدین باید از رفتارهای هلیکوپتری خودداری کنند. این رفتارها به صورت پیاپی برای کنترلگرایی صورت میگیرند و تمام کارهای کودک را دنبال میکنند. حل کردن مسائل به جای کودکان باعث جلوگیری از روبرویی فرزند با موقعیتهای مختلف میشود و جلوی خلاقیت را میگیرد.
روانشناس کودک گفت: کودک باید بتواند کارهای مختلف را انجام دهد و به خودسنجی برسد؛ برای مثال کودک دو ساله باید خود غذا بخورد، کودک پنج ساله باید خود لباس بپوشد و همچنین کودک ده ساله باید به تنهایی تکالیفش را به پایان برساند.
یاوری اظهار داشت: وجود چالشها در زندگی کودکان باعث میشود کودک از شرایط مختلف درس بگیرند و تصمیمات خلاقانهتری بگیرند. دنبال کردن کودکان و کنترل آنها باعث سرکوب خلاقیتهایشان میشود.
او ادامه داد: والدین تنها میتوانند تصویرگر شرایط باشند و او را راهنمایی کنند تا مسیر خود را پیدا کنند. والدین میتوانند از کودکان خود راههای مورد نظر آنها را بپرسند تا فرزندشان به شرایط مختلف فکر کنند و سپس انتخاب کنند.
وی افزود: والدین همچنین باید از مشخص کردن غلطهای کودکان خودداری کنند و چارچوبهای بسیاری را برای آنها مشخص نکنند. بهتر است والدین از کودکان علت رفتار اشتباه خود را بپرسند تا بدانند دلیل رفتارهای آنها چیست.
روانشناس کودک اظهار کرد: ما باید سوالات محرک از کودکان خود بپرسیم و او را به سمت رفتارهای خلاقانه ببریم. برای مثال والدین میتوانند با کودکان خود بازیهای خلاقانه انجام دهند و مسائل مختلف را تصور کنند تا کودک درک بهتری از شرایط داشته باشد.
یاوری گفت: یکی دیگر از بازیهایی که میتوان با کودکان انجام داد قصههای ناتمام است که باعث میشود فرزند خود داستان را ادامه دهد و خلاقیت خود را به چالش بکشد.
او ادامه داد: والدین باید از سرکوب ارتباط کودکان با دوستان خیالیشان خودداری کنند و تنها یک سری قوانین محدود برای کنترل رفتار او داشته باشند. دوستان خیالی باعث میشوند کودکان خلاقیت خود را گسترش دهند.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی" که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹ صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارت از شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع پرورش خلاقیت کودکان بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها و نماهنگ صبح پارسی؛ محمدامین نبیاللهی و آلاء خامهیار با کوثر یاوری، روانشناس کودک به گفت و گو نشستند.