احمد آخوندی ابراهیم آبادی، مدیرکل اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان یزد گفت: ابرکوه از شهرهای جنوبغربی استان یزد است و مرکز سه قطب گردشگری اصفهان، شیراز و یزد است. این منطقه به دلیل سنگی بودن به نام برکوه شناخته میشده که از سال ۷۳ ابرکوه نامیده میشود و از استان فارس به یکی از شهرستانهای استان یزد انتقال تبدیل میشود.
ابراهیم آبادی ادامه داد: آثار تاریخی و طبیعی ابرکوه از اولین آثاری هستند که در استان یزد به ثبت ملی رسیدهاند؛ برای مثال سرو ابرکوه بین چهار تا هشت هزار سال قدمت دارد و به همین دلیل در نظر داریم آن را تا سال آینده به ثبت جهانی یونسکو برسانیم. در ابرکوه همچنین یخچالهای خشتی وجود داشته که به صورت طبیعی در فصلهای سرد در آن یخ درست میکردند تا در تابستان بتوانند از آنها استفاده کنند. معماری کویر به گونهای بوده که افراد بتوانند گرمای شدید کویر را پشت سر بگذارند و به همین دلیل ما معمارانی با آثار فوقالعادهای در حوزههای کویری داریم.
وی اظهار داشت: پس از آن که امام رضا (ع) را به خراسان فراخواندند ایشان از شلمچه وارد ایران شدند و به سمت خراسان حرکت کردند. در این مسیر مسجدی در بیرون شهر ابرکوه وجود داشته که اکنون مسجد بیرون نام دارد. در آن زمان به دلیل آن که حاکمان نمیخواستند مردم با امام رضا (ع) ارتباط بگیرند ایشان را دور از دیگران نگه میداشتند و به امام رضا (ع) خارج از شهر اقامت میدادند.
او افزود: امام رضا (ع) نزدیک به ده روز در مسجد بیرون اقامت داشتند و به همین دلیل مردم تصمیم گرفتند این روز را به نام روز ابرکوه نامگذاری کنند. مردم ابرکوه در ۱۷ آبانماه این روز را جشن میگیرند و ورود حضرت امام رضا (ع) را شبیهسازی میکنند. قدمگاههای دیگری از امام رضا (ع) در استان یزد وجود دارد که مردم آن مناطق نیز ورود امام به آن مکانها را جشن میگیرند.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان یزد گفت: شهر ابرکوه بر روی تخته سنگی قرار گرفته است که در عمق دو متری زمین قرار دارد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته این تخته سنگ برای جلوگیری از ایجاد سیل آب در شهر شکل گرفته شده است. یکی از آثار تاریخی دیگر ابرکوه که جذابیت بسیاری دارد خندقهای فوقالعاده هزار متری است که بدون ابزار امروزی ایجاد شدهاند.
ابراهیم آبادی اظهار داشت: متاسفانه در ایران به دلیل عدم تمرکز بر تولید محتوا درباره جاذبههای گردشگری و نبود تبلیغات مناسب برای آنها بسیاری از مردم با جاذبههای گردشگری دیگر آشنا نیستند و تنها چند مورد را میشناسند.
وی افزود: همچنین در ایران تنها به موضوعات خاص پرداخته شده و راهها و جاذبههای جدید مورد توجه قرار نگرفتهاند. ما در استان یزد شعاری گذاشتهایم تا در هر هفته یک جشنواره داشته باشیم. سعی داریم با این اقدام مردم میدانند در هر استان چه رویدادهایی وجود دارد. با چنین برنامهریزیهایی میتوانیم گردشگری داخلی خود را توسعه دهیم. بحث گردشگری خارجی با داخلی بسیار متفاوت است چرا که گردشگران خارجی مسیر سفر خود را کاملا مشخص میکنند.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی" که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹ صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارت از شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع روز ابرکوه بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها و نماهنگ صبح پارسی؛ محمدامین نبیاللهی و آلاء خامهیار با احمد آخوندی ابراهیم آبادی، مدیرکل اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان یزد به گفت و گو نشستند.