دکتر حبیب مهرجو، کارشناس ادبی گفت: نقش قصه و داستان در زندگی ما همواره انکارناپذیر بوده است. قصهها میتوانند انسان را از خطرات محفوظ نگه دارند. چراکه دانستن آنها ضمن آگاهیبخشی به ما، باعث میشود که بتوانیم مصداق شخصیتهای آنها را در زندگی روزمره خود مشاهده کنیم.
وی افزود: قصه و داستان به دو بخش پارابل و فابل تقسیم میشود. فابل قصههایی است که از زبان حیوانات بیان میشود. نمونه فاخر این دسته از داستانها کلیله و دمنه است. پارابل اما داستانهایی است که از زبان انسان بیان میشود. داستانهایی که بعضا دربردارنده پندهای مذهبی نیز هستند.
مهرجو افزود: ما همواره در مواجهه با شخصیتهای منفی داستانها، آنها را مورد انتقاد قرار داده و سرزنش میکنیم. در صورتی که با کمی دقت، میتوانیم این ویژگیهای قابل انتقاد را در وجود خودمان نیز ببینیم. لذا مهم است که هنگام خواندن داستانهای متفاوت، بیشتر بر روی شناخت و اصلاح خودمان متمرکز شویم.
او گفت: یکی از داستانهای جالب در قالب پارابل، داستان هزار و یک شب است. شخصیت اصلی این داستان یعنی شهرزاد، به مدت هزار و یک شب برای دیوی که قصد جان او را دارد قصه میگوید و اینطور میتواند جان خود را نجات دهد. در اینجا نکته جالب، تاثیر داستان بر دیو است که در نهایت او را به یک انسان تبدیل میکند.
مهرجو اظهار داشت: بسیاری از مفاهیم در قالب داستانهای پارابل به انسان منتقل میشود. بحث حسادت و تحقیر و تاثیر آنها بر زندگی انسان از این دست از مفاهیم هستند. مثلا ما در داستان یوسف پیامبر میبینیم که برادرانش به خاطر حسادتشان او را به چاه میاندازند. مهم است که سعی کنیم از تک تک این داستانها درس بگیریم و آموزههای حاصل از آن را در زندگی خود به کار ببریم.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی"که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹ صبح به تهیه کنندگی حسین قطبیزاده از شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع مفاهیم در داستانها بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها و نماهنگ صبح پارسی؛ محمد قاسمی و سارا شاکری با دکتر حبیب مهرجو، کارشناس ادبی به گفت و گو نشستند.