مهناز عسکریان، دکترای روانشناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: بسیاری از اوقات ما از اصطلاحاتی برای توصیف رفتار فرزندانمان استفاده میکنیم که از بار معنایی درستی برخوردار نیستند؛ برای مثال جرأت داشتن یک کودک ارتباطی با پرخاشگری ندارد و اگر کودکی به دلیل گرفته شدن اسباببازیاش ناراحت میشود و این ناراحتی را بروز میدهد به خاطر آن است که جسارت و جرأت دفاع کردن از حق خودش را دارد اما متاسفانه عموم والدین آن را به پرخاشگری ارتباط میدهند.
پرخاشگری رفتاری است که ریشه در خشم دارد که میتواند به دلیل تعارض دیدگاه کودک با والدین به وجود بیاید. پرخاشگری تنها به مواردی گفته میشود که هدف کودک از ابراز آن آسیب رساندن به دیگران باشد. رفتارهایی مانند ضربه زدن، گاز گرفتن، توهین کردن و استفاده از الفاظ رکیک از نشانههای پرخاشگری هستند چرا که به فرد مقابل آسیب میرسانند. زمانی که نیت کودکان برای انجام رفتارش نادرست باشد و بخواهد به دیگران آسیب برساند آن عمل پرخاشگری است اما اگر کودکی در اتاق خود را محکم ببندد و دست یک مادر لای در گیر کند این به معنای پرخاشگری نیست چرا که آسیب وارد شده ناخواسته بوده است.
وی افزود: مشکل آن است که بسیاری از افراد تمامی رفتارهای کودک را به یک چشم میبینند و واکنشی یکسان به آنها دارند؛ چنین رفتاری باعث میشود چالشهایی برای شخصیت فرزندان شکل بگیرد. اولین گام برای والدین آن است که ماهیت رفتار فرزند خود را درک کنند تا بتوانند واکنش صحیحی به آن داشته باشند. پرخاشگری انواع مختلفی دارد. برای مثال برخی از کودکان برای رسیدن به اهداف خود پرخاشگری میکنند که به آن پرخاشگری وسیلهای میگویند. در کنار آن پرخاشگری آسیبزننده، مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد.
او اظهار داشت: اگر یک کودک رفتارهای پرخاشگرانه دارد باید ابتدا ریشههای آن را بشناسیم؛ در بسیاری از موارد پرخاشگریها به دلیل رفتار ارثی، شرایط هورمونی و یا ضعف جسمانی است. در کنار آن مواردی وجود دارند که علت پرخاشگری به عدم مدیریت خشم است. برخی از پرخاشگریها نیز منطقی هستند و والدین باید آنها را در نظر بگیرند؛ برای مثال اگر کودکی احساس دریافت محبت کمتر از خانواده را پس از تولد فرزندی دیگر حس کند، میتواند پرخاشگر شود و خانوادهاش باید این موضوع را درک کنند.
او در پایان گفت: اگر ریشه پرخاشگری فرزند به نحوه فرزندپروری ما مربوط باشد ما مقصر هستیم؛ ما باید بدانیم که چه قوانینی را برای فرزندان اعمال بکنیم به گونهای که این مسئله غیرمنطقی نباشد و به رفتارهای فرزند آسیب نزند.
برنامه صبحگاهی "صبح پارسی" که از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۹ صبح به تهیه کنندگی علیرضا نظارت از شبکه جام جم پخش می شود، امروز با موضوع پرخاشگری کودکان بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتمها و نماهنگ صبح پارسی؛ محمدامین نبیاللهی و آلاء خامهیار با مهناز عسکریان، دکترای روانشناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه به گفت و گو نشستند.