صابر عبدالملکی، کارشناس فرهنگ عامه گفت: سبکهای شناختی متفاوتی برای افراد وجود دارد به طوری که برای مثال هر شخص میتواند در شرایط متفاوتی کتاب یا درس بخواند؛ مثلا یک نفر در محیط پرهیاهو و شلوغ تمرکز بیشتری روی مطالعه دارد تا آن که بخواهد در سکوت درس بخواند اما در مقابل نیز یک شخص تنها در سکوت کامل موفق به یادگیری میشود. اینها سبکهای شناختی متفاوت در افراد به حساب میآیند.
عبدالملکی ادامه داد: هر فرهنگی نیز روش و شیوه خاص خود را دارد و این شامل روشهای یادگیری نیز میشود؛ متاسفانه در مدارس ما از آنجایی که سبک فرهنگی کودکان شناخته نمیشود تلاش درستی در جهت آموزش به آنها از طریق سبک مورد نظر صورت نیگیرد و در نتیجه دانشآموزی که فرهنگ یک شهر یا منطقه دیگر را دارد نمیتواند به درستی از روشهای آموزشی ما بهره ببرد.
وی افزود: طی تحقیقات صورت گرفته دانشآموزان شرق آسیا زمانی که استادشان صحبت میکند بیشتر درس را میآموزند اما در کشورهایی مانند استرالیا زمانی که دانشآموزان با استاد خود صحبت میکنند میزان یادگیری بیشتر است. این تفاوتها در تمامی قسمتها وجود دارد و هر فرهنگی حتی بازیها و ابزار بازی متفاوت خود را دارد. در حوزه بازیها، نوع دخترانه و پسرانه وجود دارد که بازیهای پسرانه بسیار پر هیجان است در حالی که بازیهای دخترانه فرهنگ ما بسیار آرام هستند. فرهنگ ما باعث شده تا بازیهای دخترانه کم حرکتتر باشند.
او اظهار داشت: بازیها میتوانند انعکاسی از ابزارهای فرهنگی یک جامعه باشند که ما از آنها استفاده میکنیم. فرهنگ روش زندگی است و بازیها انعکاسی از آن هستند؛ ما با بازی کردن فرهنگ و روش زندگی را میآموزیم. برای مثال در مناطق کردستان بازیهای جنبشی و حرکتی بسیار است چرا که محیطهای کوهستانی افرادی را میطلبد که از لحاظ جسمی آمادگی بیشتری دارند. یا در مناطقی مانند یزد و خراسان شمالی بازیها ماهیت کلامی و موسیقیایی دارند چرا که فرهنگ این مناطق بیشتر بر روی موسیقی تمرکز دارد.
وی افزود: بسیاری از بازیها از دل بازیهای دیگر میآیند؛ حتی برخی از ورزشها از دل بازیها به وجود میآیند. بازی هفت سنگ خود فلسفههای مختلفی دارد و به بازیکنان کار تیمی، همکاری، ساختن، خراب کردن و تمرکز کردن را میآموزیم.
او اظهار داشت: ظرفیت افراد در کودکی بسیار بالاتر است و به همین دلیل بازیها بیشتر در سنین کودکی تاثیرگذار هستند. بازی نکردن سلامت روان کودکان را کاهش میدهد و به همین دلیل باید بر روی بازیها بیشتر تمرکز کرد. بازیها تجربه لذتبخشی برای انسان ایجاد میکند و باعث ترشح دوپامین در بدن میشود؛ به همین دلیل همه کودکان و حتی بزرگسالان از بازی کردن لذت میبرند.
گفتنی است؛ برنامه «شب نشینی» از شنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۲۲:۳۰ به وقت تهران و ۲۱ به وقت وین بر روی آنتن شبکه جهانی جام جم میرود و تهیه کننده این برنامه نیز عباس درویش است. اطلاعات بیشتر درباره «شب نشینی» و مهمانهای برنامه هر روز در صفحه اینستاگرامی @shabneshini. irani بارگذاری میشود.