برنامه ی "مشاور" شبکه جام جم ، یکشنبه سوم دی ماه با شادباش میلاد "عیسی مسیح" (ع) به پیروان این پیامبر بزرگ الهی آغاز شد و با پیام گرامی داشت "روز ملی ثبت احوال" ادامه یافت. هم خوان با این روز، موضوع برنامه به "ثبت احوال ایرانیان مقیم خارج از کشور" اختصاص داشت و مهمانان برنامه دو کارشناس ارشد "اداره ی سجلات و احوال شخصیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران" بودند که علاوه بر شرح وظایف اداره ی متبوع خود، در طول برنامه به پرسش های متعدد مخاطبان پاسخ دادند.
در آغاز، "منصور مقصودی" از اداره ی متبوع خود به عنوان یکی از ادارات پرکار یاد کرد که وظایف پرتعداد مربوط به ثبت احوال، در نمایندگی های سیاسی جمهوری اسلامی ایران در خارج کشور را برعهده دارد.
وی گفت: "مواردی چون صدور شناسنامه، تعویض و المثنی، صدور و تحویل کارت ملی،ثبت ولادت و وفات و به طور کلی بیشتر امور مربوط به سجلات و ثبت احوال ایرانیان مقیم خارج کشور بر عهده ی این اداره است. این امور، در داخل کشور با مراجعه ی شخص متقاضی یا بستگان آن ها به میز خدمت اداره ی سجلات وزارت امور خارجه انجام می شود و در خارج کشور مأموران کنسولی حاضر در کنسولگری ها پاسخگوی هم میهنان عزیز هستند."
"حسین اسدزاده قلعه" کارشناس دیگر حاضر در برنامه، ارائه ی خدمات غیرحضوری از طریق سامانه های "میخک" و "سایت رسمی نمایندگی های خارج کشور" به عنوان دو سامانه ی پاسخگو یاد کرد که هم میهنان مقیم خارج کشور می توانند؛ صدور اسنادی را که نیاز به مراجعه ی مستقیم ندارد؛ از طریق آن ها درخواست کنند.
وی همچنین گفت: "مواردی چون صدور کارت ملی هوشمند که نیاز به انگشت نگاری و عکس گرم دارد؛ تنها با حضور درخواست کننده در تعدادی از کنسولگری ها انجام می شود؛ با این توضیح که در مقایسه با ایرانیان داخل کشور به مدت طولانی در صف انتظار نمی مانند و حداکثر یک ماه پس از اولین مراجعه، کارت ملی به آن ها تحویل داده می شود. حتی هنگام سفر به ایران و مراجعه به میز خدمت اداره ی سجلات و دریافت معرفی نامه، شعبه ی ثبت احوال در نزدیکی ساختمان وزارت امورخارجه درخواست صدور کارت را می پذیرد و یک هفته بعد، کارت ملی هوشمند آن ها را تحویل می دهد."
کارشناسان مهمان برنامه، در ادامه به پرسش تعدادی از مخاطبان در خصوص درخواست شناسنامه، ثبت ازدواج و طلاق، گواهی فوت، ترجمه ی مدارک، قیم نامه، گواهی نامه و اطلاعات بارگذاری شده در سامانه های یادشده پاسخ دادند.
علاوه بر این، آقای "مقصودی" در خصوص کارت ملی، به نام و نشان 10 کنسولگری صادرکننده ی کارت ملی هوشمند در خارج کشور اشاره کرد و توضیح داد که تعداد این کنسولگری ها طبق برنامه رو به افزایش است.
وی گفت: این امکان از آغاز سال 1401 از سفارت جمهوری اسلامی ایران در "مالزی" آغاز شد و در حال حاضر 10 کنسولگری در 9 کشور پاسخگوی درخواست ها هستند. تا کنون نمایندگان ما در نمایندگی های ایران در شهرهای فرانکفورت و هامبورگ (در آلمان)، کوالالامپور (مالزی)، وین (اتریش)، باکو (آذربایجان)، واشنگتن(امریکا)، رم (ایتالیا)، بانکوک (تایلند)، استکهلم (سوئد) و اسلو (نروژ) مستقر شده اند. این تعداد تا پایان سال جاری به 23 شهر خواهد رسید و تا آخر سال 1402 همه¬ی نمایندگی های ایران پاسخگوی درخواست صدور کارت ملی هوشمند خواهند بود.
با توجه به وظایف متعدد و گستردگی خدمات اداره ی سجلات وزارت امورخارجه و محدودیت زمان برنامه، فرصت بیشتری برای بحث و بررسی درباره ی موارد دیگر باقی نماند و ادامه ی گفتگو به آینده و برنامه ی دیگری از سلسله برنامه های مشاور موکول شد.