عبدالحسین شاهوردی، رئیس پژوهشگاه رویان چهارشنبه چهاردهم دی ماه در استودیوی شبکه جام جم حضور پیدا کرد تا با مجریان برنامه شبنشینی به گفتوگو بنشیند؛ وی در این برنامه از روش آی وی اف و پیشرفتهای پژوهشگاه رویان صحبت کرد.
ایشان درباره اهداف و دستاوردهای پژوهشگاه گفت: در دهه شصت دومین گروه بیمارانی که به خارج از کشور برای درمان میرفتند افراد نابارور بودند؛ شاید ناباروری را یک بیماری ندانیم اما این مسئله خانوادهها را به شدت آزار میدهد. جهاد دانشگاهی در این حوزه ورود پیدا کرد و مرکز خدمات تخصصی در قالب موسسه کار خود را شروع کرد و اکنون پس از سه دهه از شروع فعالیت رویان توانستهایم پیشرفتهای فوقالعادهای داشته باشیم. ما امروز دیگر بیمارانی را نمیبینیم که برای درمان به کشورهای دیگر بروند. اکنون در اکثر استانهای کشور یک الی دو مرکز درمان ناباروری وجود دارد.
وی درباره پیشرفت و رقابت پژوهشگاه رویان با کشورهای دیگر گفت: پیشرفت پژوهشگاه رویان طی سه دهه اخیر به اندازهای بوده که اکنون به طور سالانه ۵۰۰ زوج خارجی را درمان میکنیم و همچنین پذیرای ایرانیان خارج از کشور هستیم.
او درباره میزان ناباروری در ایران گفت: طبق تحقیقات صورت گرفته بین ۱۰ الی ۱۵ درصد از جمعیت زوجها نابارور هستند که علل آن نیز مسائلی مانند سبک زندگی، محل زندگی و دیر ازدواج کردن هستند. خوشبختانه با شکلگیری مراکز فوقالعادهای در کشور ما توانستهایم اتفاقات بسیار خوبی را رقم بزنیم و مقالات علمی مهمی را به دنیا ارائه دهیم. تعدادی از محققان خارج برای چاپ مقالات خود به مجلات و مقالات علمی ما ایرانیان مراجعه میکنند.
شاهوردی اضافه کرد: تجربه ناباروری اگر در مجموعه رویان نبود، ورود به بحث سلولهای بنیادی ممکن نمیشد؛ پژوهش در حوزه جنینشناسی و ژنتیک باعث شد ما بتوانیم در بحث سلولهای بنیادی ورود پیدا کنیم. ما در زمانی برای درمان قلب یا ناباروری بیماران را به کشورهای خارجی میفرستادیم آما خوشبختانه اکنون پیشرفت بسیاری داشتهایم و خودکفا شدهایم. خوشبختانه اکنون در بخش سلولی نیز پیشرفت داشتهایم و بانکهای خونی مانند بانک خون بند ناف داریم که در نقش بهبود کودکان بیمار تاثیر مستقیم گذاشتهاند.
وی درباره ماموریت اصلی رویان گفت: تمام تلاش ما آن است که سطح سلامتی جامعه، که بخشی از آن ناباروری است را افزایش دهیم؛ در گذشته بیمارانی مانند افرادی که سرطان دارند دیگر چارهای نداشتند و این امر بسیار سنگین بود، یا آن که درمانها بیشتر باعث کاهش سلامتی میشد. امروزه در سطح دنیا انقلابی در حوزه درمان شکل گرفته که باعث بهبود سلامتی بدن انسان میشود. ما امروزه انواع واکسنها و داروهایی را به صورت نو درمان و سلولی داریم که تاثیر فوقالعادهای دارند. امروزه همچنین پیشرفتهایی مانند تولید پوست مصنوعی انجام میشود که دستاورد بزرگی به حساب میآید. ما به نقطهای رسیدیم که میتوانیم داروهای ناباروری و حتی وسایل درمانی را تولید کنیم.
رئیس پژوهشگاه رویان در رابطه با کارکرد سلولهای بنیادی اظهار کرد: سلولهای بنیادی وظیفه درمان مناطق مختلف بدن را دارند اما گاهی این مشکلات در بدن به اندازهای افزایش پیدا میکند که سلولها توانایی مقابله با آنها را ندارند؛ جمعآوری و توسعه سلولهای بنیادی در بانکهای خون در درمان بیماران مختلف تاثیر فوقالعادهای دارد. ما با این فناوری توانستهایم به نقطهای برسیم که میتوانیم با کشت دادن قرنیه چشم، افراد نابینا را درمان کنیم. همچنین درمان بیماریهایی مانند آلزایمر و ام اس از مواردی هستند که تحقیقات بر روی درمان آنها با این روش آغاز شده و انتظار میرود به زودی نتیجه دهند.
وی درباره کنگره انجمن ناباروری گفت: کنگره ناباروری ایرانیان خارج از کشور باعث میشود ایرانیان در سراسر کشور بتوانند با مجموعهها ارتباط برقرار کنند و حتی در تحقیقات همکاری داشته باشند. ما همچنین بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب در سطح بینالمللی داریم که بخشی از آنها توسط ایرانیان خارج از کشور نوشته شده است.
برنامه «شب نشینی» از شنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۲۲:۳۰ به وقت تهران و ۲۱ به وقت وین بر روی آنتن شبکه جهانی جام جم میرود. اطلاعات بیشتر درباره «شب نشینی» و مهمانهای برنامه هر روز در صفحه اینستاگرامی @shabneshini. irani بارگذاری میشود.