امیرمحمد پوررجبی، کارشناس نجوم روز جمعه هفتم بهمن ماه در استودیوی شبکه جام جم حضور پیدا کرد تا با مجریان برنامه صبح پارسی به گفتوگو بنشیند؛ وی در این برنامه درباره نزدیکترین حالت ماه به زمین و گزارش رصدخانه های ایرانی نسبت به این موضوع صحبت کرد.
وی گفت: به حالت نزدیک شدن شدید ماه به زمین سوپرمون یا همان ابر ماه گفته میشود؛ ابر ماه زمانی رخ میدهد که ماه در حضیض مداری قرار بگیرد. زمانی که ماه دور زمین میچرخد مداری بیضوی را طی میکند که باعث میشود در زمانهایی که به زمین بسیار نزدیک شود و در شرایط دیگر دور شود. زمانهایی که ماه در مدار نزدیک به زمین قرار دارد حضیض میگویند و زمانهایی که ماه دور است میگویند ماه در اوج قرار دارد.
پوررجبی ادامه داد: ماه شب چهارده نیز در حالت ابرماه است که واکنشهای بسیاری را از سوی مردم به خود جلب میکند. زمانی که ابر ماه رخ میدهد ماه چهارده درصد بزرگتر به نظر میآید و ۳۰ درصد نیز روشناییاش افزایش پیدا میکند اما این موارد با چشم غیر مسلح دیده نمیشوند. افراد با چشم غیر مسلح نمیتوانند متوجه افزایش روشنایی آن شوند و تنها چنین حسی را به دست میآورند.
او اظهار داشت: دور شدن ماه از زمین تاثیرات مخربی مانند زمینلرزه، آتشفشان، صرع یا موارد اینچنینی به جای نمیگذارند و افراد نباید به شایعات درون فضای مجازی در این رابطه توجه کنند؛ تاکنون شواهد و مدارک علمی مبنی بر نقش ابرماه در به وقوع پیوستن چنین حوادثی به دست نیامده است.
وی درباره تاثیر ماه بر جزر و مد گفت: گرانش ماه بر روی آبها تاثیر میگذارد و باعث بالا و پایین رفتنشان میشود و در شرایط خاص میتواند باعث ایجاد سیل در شهرهای بندری شود. این تنها تاثیر ابرماه در حوادث طبیعی است.
پوررجبی درباره نزدیکترین حالت ماه به زمین گفت: در شامگاه اول و بامداد دوم بهمن ماه نزدیکترین حالت خود به زمین طی هزار سال گذشته را طی کرد؛ اما ماه در آن زمان در حالت ابرماه قرار نداشت. پیشبینی میشود ۳۴۵ سال بعد، باری دیگر ماه در نزدیکترین حالت ممکن به زمین قرار بگیرد. ماه چرخههای مختلف در دورههای مختلف را طی میکند و به همین دلیل است که با فواصل زمانی طولانی مدت نزدیکی ماه به زمین صورت میگیرد.
وی درباره جذابیت ابرماه در ایران گفت: ابرماه در کل ایران قابل روئت است و به همین دلیل عکاسان نجومی تصاویر بسیاری از ابرماه میگیرند. رصدهای عکاسان دادههای نجومی و پژوهشی ندارد اما باعث میشود آنها بتوانند بیشتر مردم را با ماه آشنا کنند.
او اظهار داشت: رصدخانه ملی ایران بهترین رصدخانه ایرانی است که با رصدخانههای خارجی نیز رقابت میکند. در چنین شرایطی انجمنهای نجوم داوطلب میشوند و درباره ابرماه تحقیق میکنند. افراد باید بدانند ابرماه نمیتواند در سرنوشت انسان تاثیر بگذارد. مشاهده ابرماه همچنین تنها از یک نقطه خاص صورت نمیگیرد و میتوان آن را از هر جایی مشاهده کرد.