محمد نظری، روز بیستوپنجم بهمن در استودیوی شبکه جام جم حضور پیدا کرد تا با مجری برنامه شبنشینی به گفتوگو بنشیند؛ وی در این برنامه درباره سبک جدید نقاشی با چوب سخن گفت.
او در ابتدا گفت: از اواخر دهه ۶۰ به صورت جدی مسیر هنری خود را شروع کرده و نزد اساتید متعددی به یادگیری پرداختم. بعد از آن سعی کردم روشهای متفاوتی را برای ارائه آموزههایی که در طی سالها یاد گرفته بودم، امتحان کنم. رشته دانشگاهی من مکانیک بود و هیچگاه به صورت آکادمیک هنر را دنبال نکردم.
وی افزود: دانش مکانیکی من در کارهای هنری به صورت گستردهای به کارم آمد. فعالیت هنری من از کار صنایع دستی شروع شد و بعد به سمت هنرهای تجسمی رفت. آموزه های مکانیکی باعث شد که با مواد اولیه زیادی آشنایی داشته باشم. بحث پوششدهی فلزات به صورت صنعتی به جای رنگ از مثالهایی بود که از آن در کارهایم استفاده میکنم.
در طی شرکت در دورههای مختلف و تکمیل دانش خود در زمینه هنری؛ نویسندگی، نوازندگی و خوشنویسی را امتحان کردم. بعد از آن به زمینه صنایع دستی و در ادامه آن نقاشی با چوپ وارد شدم. در سال ۸۴، کار با چوب را شروع کردم و به تبدیل عکسهای مختلف به کار معرق پرداختم. به نظر من، هنر باید حرفی برای گفتن داشته باشد که هنرمند بتواند برای ارائه آن حرف و ایده ی به خصوص، از مواد و ابزار متنوعی استفاده کند تا پیام لازم را برساند. پرداختن به همین موضوع بود که من را به ایده خلق مجموعه "چیستی" رساند.
نظری اظهار داشت: کار با چوب در زمینه معرق موقعیت خوبی بود که من را با قابلیتهای چوب بیشتر آشنا کند. اما تنها برش و کنار هم قرار دادن قطعات چوبی در خلق صنایع دستی برای من اغناکننده نبود. به همین دلیل روشی را برای خود ابداع کردم که تصاویر را طراحی کرده و از روی بافت و رنگ طبیعی چوب، این طرحها را به تابلو تبدیل کنم. لذا تابلوهایی که به این روش خلق کردم، دارای عمق ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتری هستند.
وی افزود: در حال حاضر به مجسمهسازی میپردازم و در این کار از مواد اولیه متنوعی استفاده میکنم. آخرین کاری که به آن پرداختم ساخت مجسمه با استفاده از زنجیرهای صنعتی زنگزده، در ابعاد و اشکال متفاوت بود.
نظری در آخر، با اشاره به مجموعه چیستی از مجموعه آثار خود گفت: ایده مجموعه چیستی از یک قطعه چوب میآید که به شکل انسانی است که روی یک قلب پا گذاشته و دستانش به سمت بالا است. مفهومی که من سعی داشتم از این اثر به مخاطب القا کنم این بود که انسانی که از خاک به وجود آمده، اگر پا روی خواستههای انسانی خود بگذارد و با عالم معنوی ارتباط بگیرد میتواند به تعالی دست یابد. این نقطه شروع مجموعه چیستی بود.
گفتنی است؛ برنامه «شب نشینی» از شنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۲۲:۳۰ به وقت تهران و ۲۱ به وقت وین بر روی آنتن شبکه جهانی جام جم میرود. اطلاعات بیشتر درباره «شب نشینی» و مهمانهای برنامه هر روز در فضای مجازی به نشانی @shabneshini.irani بارگذاری میشود.