عبدالله صلواتی، کارشناس مذهبی روز پنجشنبه بیستوهفتم بهمن ماه در استودیوی شبکه جام جم حضور پیدا کرد و درباره ویژگیها و سجایای اخلاقی امام موسی کاظم علیهالسلام صحبت کرد.
عبدالله صلواتی، کارشناس مذهبی درباره ویژگیهای رفتاری امام موسی کاظم علیهالسلام گفت: امام موسی کاظم علیهالسلام به صفات بسیاری معروف بود که شناخته شدهترین آنها کظم غیظ بود؛ با بررسی دادگاهها ما به این نتیجه میرسیم که بسیاری از این پروندهها به دلیل عصبانیت شکل گرفتهاند. زمانی که خشم تحت کنترل انسان نباشد مشکلساز میشود و انسان دچار اشتباه میشود.
وی در ادامه اظهار داشت: راهها و روشهای متفاوتی توسط بسیاری از دانشمندان و روانشناسان ارائه شده تا افراد بتوانند خشم خود را کنترل کنند اما پیش از آن مسئله شناخت وجود دارد. علت بروز خشم به عدم وجود شناخت انسان از خود برمیگردد. وقتی ما خود را نشناسیم با کوچکترین رفتاری عصبانی میشویم اما اگر شناخت خود را بهبود ببخشیم میتوانیم به آرامش بیشتری برسیم.
او ادامه داد: امام موسی کاظم علیهالسلام از ۵۵ سال زندگی خود چهار سال پایان عمر در زندان بودند. ایشان در دوران خلافت چهار خلیفه عباسی ظالم حضور داشتند. ایشان در تمامی این دورهها بسیار با افراد و حاکمان؛ منطقی و متین رفتار میکرد. و هیچ رفتاری مبنی بر بروز خشونت از خود نشان ندادند.
وی افزود: امام موسی کاظم علیهالسلام با دشمنان خود اخلاقی رفتار میکردند و این مسئله در ائمه معصومین وجود داشت. روایت است که به امام موسی کاظم علیهالسلام گفتند که فردی میخواهد به ایشان آزار برساند و امام برای آن فرد هدیه میفرستد.
صلواتی درباره جایگاه اخلاقیات امام موسی کاظم (ع) در دنیای امروز گفت: اگر روایات مربوط به امام موسی کاظم علیهالسلام را بررسی کنیم متوجه میشویم دال مرکزی گفتمان اخلاقی ایشان عقل و اخلاق بوده است. ایشان میفرمایند تعامل با مردم نصف عقل است. ایشان همچنین میفرمایند عاقل دروغ نمیگوید؛ در حدیث دیگر امام موسی کاظم علیهالسلام میفرمایند عاقل نسبت به تنهایی صبور است.
وی در پایان گفت: ایشان همواره در گفتمان خود از عقل استفاده میکردند؛ امام موسی کاظم علیهالسلام به نفسه حکیم بودند و میخواستند این حکمت را انتقال دهند. ایشان فقیهترین و کریمترین عالم روزگار خود بودهاند. ایشان ریشه اخلاق بودند و برای نزدیک به امام موسی کاظم علیهالسلام نیاز داریم که اخلاقی رفتار کنیم. تمامی صفات خوب و نیک از امامان و پیامبر (ص) ریشه گرفتهاند.