مریم آقاکثیری، کارشناس خانواده، در برنامه صبح پارسی درباره نقش اسلام در تربیت خانواده گفت: اسلام از اساس آمده تا انسان را تربیت کند و در این جهت برنامهای دقیق دارد؛ اسلام و پیامبر (ص) سه ویژگی را درباره یک انسان با تربیت در نظر گرفتهاند.
اولین ویژگی مهم در اسلام آزادگی است. دستورات دینی میخواهند انسانی آزاد، رها و با ذهنی باز را در جامعه پرورش دهند.
ویژگی دوم تسلط و قدرت است و در ویژگی سوم لطافت انسان را داریم. یک انسان لطیف طاقت آسیبدیدن انسانها را ندارد. این سه ویژگی نتیجه نهایی است که انسانها از اسلام میگیرند. در روانشناسی چهار سبک فرزندپروری وجود دارد که سبک مقتدرانه بهترین آنها است. در این شیوه فرزند آزادی و قدرت دارد اما در عین حال مهربان است.
این نشان میدهد که حتی غربیها زمانی که میخواهند فرزندپروری را به بهترین نحو انجام دهند به موضوعاتی برمیگردند که در اسلام وجود داشته است.
آقاکثیری درباره تقویت بنیان خانواده گفت: ما برای تقویت خانوادهها باید انسان تربیت کنیم چرا انسانهایی که سلامت روان دارند به آزادی دیگران آسیبی وارد نمیکنند. انسانهای ناسالم همواره میخواهند خود را ثابت کنند و در نتیجه در جامعه میجنگند و به دیگران آسیبهای روحی میرسانند.
این کارشناس خانواده افزود: متاسفانه انسان امروزی با کودکان همانند خودشان رفتار نمیکنند و این یک بحران است؛ امروزه افراد تصور میکنند کودک باید حرفهای بزرگانه بزند در حالی که در گذشته بزرگان رفتارهای کودکانه انجام میدادند تا با فرزندان ارتباط بگیرند. حضرت رسول اکرم (ص) همچنین در احادیث خود فرمودهاند: که انسان باید با کودکان همانند آنها رفتار کند.
وی اظهار داشت: پیامبر (ص) الگوهایی را در اختیار انسانها مبتنی بر خصلتهای پایه قرار داده است. پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند: پنج ویژگی را در کودکان میپسندند؛ بر اساس فرمایش پیامبر اسلام (ص) یک کودک خوب راحت گریه میکند، کینهای به دل نمیگیرد، اسباببازیهای خود را با دیگران به اشتراک میگذارد، با خاک بازی میکند و همچنین هرآنچه میسازد را به سادگی خراب میکند.
او افزود: این ویژگیها معیار انسانهایی هستند که سلامت روان دارند؛ برای مثال لطافت قلب ویژگی یک انسان ایدهآل است. همچنین بازی کودک در هفتسال اول با خاک نشانه سلامت روان کودک است چرا که خاک انس با طبیعت را به وجود میآورد. به طور کلی کودکان باید بتوانند توسط بادبادک بازی، خاکبازی، آب بازی و همچنین فوت کردن شمع با چهار عنصر اصلی طبیعت ارتباط برقرار کند.
آقاکثیری گفت: یک کودک با زندگی کردن در لحظه کینهای به دل نمیگیرد و در صورت دعوا کردن با دوستانش به زودی با آنها آشتی میکند. کودکان همچنین راحت چیزی که میسازد را خراب میکند و آزاد است.