مهدیه صدر، روانشناس کودک، روز هشتم اسفند به استودیوی شبکه جام جم آمد و از مفهوم بخشش و گذشت و چگونگی تربیت کودک با هدف پرورش این خصلت در وی گفت.
صدر گفت: آموزش به کودک باید در قالب عملی و نه تنها کلامی صورت بگیرد. یعنی اینکه ما به فرزندمان گوشزد کنیم که بخشش خوب است، به تنهایی کافی نیست. آموزش مباحث اخلاقی از ۵، ۶ سالگی در کودک شروع میشود ولی زمینه آن از قبلتر هم فراهم میشود و وابسته به این است که ما به عنوان والدین، خودمان چقدر مسائل اخلاقی را رعایت کنیم، اینکه چقدر دروغ میگوییم، غیبت میکنیم یا در رفتار خود با دیگران گذشت داریم.
وی افزود: بسیاری از ما خودمان انتقامجو هستیم و در مواقع مختلفی مانند رانندگی لجبازی میکنیم. به این شکل نمیتوانیم از فرزندمان که شاهد این موارد است، انتظار داشته باشیم که گذشت را از ما بیاموزد. لذا در قدم اول ما باید سعی کنیم که گذشت را در خودمان پرورش دهیم.
صدر اظهار داشت: باید در نظر بگیریم که با پرورش عادت گذشت در خودمان، از ناآرامیها فاصله میگیریم. کسی که روحیه گذشت را در خود پرورش ندهد، همواره در گذشته زندگی میکند. مرور مداوم خاطرات منفی، خود چرخهای از احساسات ناخوشایند است که باعث بروز مشکلاتی از جمله افسردگی میشود.
وی در ادامه افزود: ناراحت شدن از کسی که ما را رنجانده طبیعی است. موضوعی که مشکل دارد، ادامهدار شدن این ناراحتی است. لذا ما باید در نظر بگیریم که اگر ما گذشت نداشته باشیم، هر روز با این ناراحتی از خواب بیدار میشویم و تاثیر آن را در زندگی روزمره خود و حتی ارتباطمان با دیگران هم خواهیم دید.
وی افزود: ممکن است خطایی از فرزند ما سر بزند. در این شرایط ما والدین باید تمرین کنیم که اشتباهات فرزندمان را ببخشیم. راه این کار این است که در نظر بگیریم که ما خودمان نیز اشتباه میکنیم. باید به خود یادآور شویم که همانظور که من به عنوان یک انسان اشتباه میکنم دیگران هم مرتکب اشتباه میشوند و اگر من یاد بگیرم خودم را ببخشم، آن موقع است که میتوانیم دیگران را هم ببخشیم.