محمدحسن قدیری ابیانه، اولین سفیر جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا و دکترای معماری، روز چهاردهم اسفند در استودیوی شبکه جام جم حضور پیدا کرد و در این برنامه از هنر معماری و مبحث هویت ملی سخن گفت.
وی گفت: تحصیلات من در مقطع دکترا، در فلورانس ایتالیا بوده است. معماری هم بخشی از هویت من است. من هم رایزن فرهنگی و هم سفیر، در کشورهای استرالیا و مکزیک بودم و در این کشورها، ساختار بیرونی شهر، مانند نمای ساحتمانهای قدیمی یا ظاهر تاکسیهایشان را تغییر نمیدهند، ولی آنها را از درون نوسازی میکنند.
وی افزود: معماری در جنوب و نقاط آفتابخیز، با نقاط شمالی متفاوت است. در ایتالیا، پنجرههای چوبی و مشبکی وجود دارد که روی پنجرهها کشیده میشود که آن را پرسیانا مینامند. ما قبلا هم در ایران چنین چیزی داشتیم. هدف از بیان چنین مثالی این بود که بگویم ما در ایران سوختمان را به ارزانی عرضه میکنیم.
قدیری ابیانه اظهار داشت: زمانی که در استرالیا سفیر بودم، قصد داشتند که در شهر سیدنی یک دانشگاه معماری بسازند. از دانشجویان برای کشیدن طرح ساختمان کمک گرفتند و طرح کسانی برنده شد که در نقشه خود از بادگیر استفاده کرده بودند. این بدین خاطر است که سوخت در آنجا گران بوده و مردم ارزش آن را میدانند. در حالی که در اینجا بادگیر تنها برای خانههای بسیار قدیمی میشود. و مردم توجه زیادی به استفاده به صرفه از سوخت نمیکنند.
وی افزود: در مسیحیت مراسمی به نام غسل تعمید وجود دارد. ایده مبنی بر این است که همه انسانها گناهکار به دنیا آمده و باید برای پاک شدن، غسل داده شوند. اما در اسلام ما چنین باوری نداریم. به عقیده ما بچهای که حتی ثمره ارتباطی غلط بوده باشد هم بیگناه است. کافی است این دو دیدگاه را با هم در کفه ترازو قرار دهیم و به راحتی میتوان دید که وجدان، حق را به اسلام میدهد.
وی در ادامه گفت: در ایتالیا، تشکلهای اسلامی وجود نداشت و مبحث نژادپرستی زیاد دیده نمیشد، اما در انگلیس و فرانسه و آلمان چنین نبود . این کشورها خودبرتربین بودند و به همین دلیل، دست به اقدامات متعددی در برابر اسلام میزدند. همین مورد بود که باعث جذب مسلمانها به ایتالیا شد. برای مردم مکزیک نیز همین اتفاق افتاد.
قدیری ابیانه اظهار کرد: ما باید مظاهر هویت اسلامی را در ابعاد مختلف به همگان بشناسانیم. برای مثال لازم است که تاریخ کشور را با علاقه به بچهها یاد بدهیم و یا آنها را به اردوهای گردشگری زیادی ببریم و با پیشینهشان آشنا کنیم.
وی در آخر گفت: تاریخ اسلام به هزار و ۴۰۰ سال و تاریخ ایران به چند هزار سال پیش بازمیگردد. ما با وجود این اغنای فرهنگی دیگر نیازی به جایی مانند آمریکا نداریم که قدمت کشورشان به ۳۰۰ سال هم نمیرسد! لذا این مهم است که ما هویت ملی خود را بشناسیم و آن را تحت هر شرایطی حفظ کنیم.