عاطفه علیپور، محقق و پژوهشگر حوزه پزشکی به همراه همسرش، حسین شاهسوارانی، دکترای علوم فناوری و زیستی میهمان استودیوی شبکه جام جم حضورشدند.
خانم علیپور گفت: رشته من بیوتکنولوژی بوده و از دانشگاه اوساکا ژاپن فارغالتحصیل شدم. سال ۹۵ تا اوایل ۹۶ به ایران بازگشتم و به یک کار تحقیقاتی مشغول شدم. درسال ۹۸ مجددا به ژاپن رفتم و بعد از آن خیلی سریع به ایران بازگشتم. کارها و پروژههایی که ما اکنون در دست انجام داریم، با کارهای همسرم همراستا است.
وی افزود: برگشت به ایران در اوایل برای من بسیار چالشهای برانگیز بود. با این وجود هیچگاه نتوانستم در خارج از کشور بمانم و این حرکت را همواره امری به دور از انسانیت میدیدم. طبق صحبتهای مقام معظم رهبری در بنیاد نخبگان، ما نباید پیچ و مهرههای کشورهای غریبه باشیم. با خود فکر کردم که این به دور از انصاف است که بخواهم دانش و علم خود را در کشوری که وطنم نیست صرف کنم.
او ادامه داد: ما همیشه ایده تاسیس یک شرکت دانش بنیان را از همان زمانی که در ژاپن بودیم، در سر داشتیم. در آنجا من همواره تلاش میکردم که با حفظ جایگاه خود به عنوان شاگرد ممتاز و بورس گرفتن به صورت مداوم برای هر ترم، به صورت رایگان تحصیل کنم و تا حد امکان ریالی از پول کشورمان را به ارز ژاپنی تعویض نکنم.
وی افزود: هدف ما این بود که در حوزههای مختلف پزشکی به دستاوردهایی برسیم که وابستگی کشور ما را به دیگر کشورها به حداقل برساند. همین شد که بعد از ورودمان به ایران تعدادی دستگاه پزشکی را با خود آوردیم و شرکتی را ثبت کردیم که خیلی زود ماهیت دانش بنیان به خود گرفت.
آقای شاهسوارانی در تایید و تکمیل صحبتهای همسرش گفت: فرمت کلی زندگی یک محقق در همه جای دنیا یکسان است. بدین صورت که وی بیشتر زمان خود را در آزمایشگاه گذرانده و این غیر قابل انکار است. من هم در زمان اقامت خود در ژاپن وضعیتی مشابه دارم. اکنون برگشت به کشور مبدا یک مدل مهاجرت در بسیاری از کشورهای دنیا مانند تایوان یا هند است. محققان در این روش به کشورهای خارجی میروند و پس از کسب علم و مهارت لازم به کشور خود بازمیگردند.
وی افزود: اکنون ما در وضعیتی هستیم که بسیاری از دانشجویان، مهاجرت به خارج از کشور را برای ادامه تحصیل برمیگزینند. در اینجا نکتهای که عموما در نظر گرفته نمیشود این است که هزینه زیادی به آموزش اختصاص داده میشود که یک فرد بتواند از دبستان تا مقاطع تحصیلات عالی را طی کند. حال این سرمایه ارزشمند که هزینه زیادی به آن اختصاص داده شده، حاضر و آماده وارد کشوری میشود که هیچ نقشی در این روند نداشته است.
او در پایان گفت: یکی از تفاوتهای بزرگ ایران با کشورهای دیگر، وجود جو صمیمی و دلگرمکننده حاکم بر آن است. اما از طرفی ما شاهد سختیهایی همچون کمبود بودجه، بالا بودن هزینهها و تحریمها هم هستیم. اما خوشبختانه این سختیها همواره میتوانند منبع الهامبخش ما باشند تا بیشتر تلاش کنیم.
ویژه برنامه رمضانی سفره نور کاری از گروه معارف شبکه جهانی جام جم به تهیهکنندگی سید افضل میرلوحی است که هرشب ساعت ۱۹:۰۰ به وقت وین و ۲۰:۳۰ به وقت تهران از شبکه جهانی جام جم پخش میشود. این برنامه هر شب میزبان مهمانان عزیزی است که در سفره نور با علیرضا مرتضوی، مجری برنامه به گفتوگو مینشینند.