زیرساخت "پست" نه تنها در ایران بلکه در جهان بر مبنای "پاکت نامه" طراحی شده؛ از این رو تغییر وضعیت مرسوله ها در سالهای اخیر، این نهاد خدمت رسان را با مشکلاتی روبرو ساخته که رفع آنها به تغییر و تحول در زیرساخت ها و بهره برداری بهینه از امکانات و فناوری های جدید نیاز دارد.
این مطلب، اظهار نظر "دکتر محمود لیائی" (معاون وزیر و مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران) است که یکشنبه 21 خرداد مهمان برنامه "مشاور" شبکه "جام جم" بود. وی در آغاز با اعلام آمار و ارقام، جابجایی مرسوله های پستی در داخل کشور را با تعداد 20 سال پیش برابر دانست و در ادامه چنین گفت: "در کشور ما سالانه 300 میلیون مرسوله توزیع میشود که از نظر تعداد تفاوتی با 20 سال پیش ندارد. استاندارد 100 توزیع روزانه توسط هر پستچی هم به قوت خود باقی است؛ با این تفاوت که توزیع 100 پاکت نامه در یک مرحله با دوچرخه و خورجین و موتور امکان پذیر بود؛ اما در حال حاضر بیشتر مرسوله ها بسته های بزرگ است و پستچی باید همان تعداد را به جای یکبار، چند بار حمل و توزیع کند."
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بخش دیگری از برنامه، در ارتباط با "اتحادیه جهانی پست" از حضور فعال و جایگاه مناسب ایران در این نهاد بین المللی به نیکی یاد کرد و ارتباط پستی با همه ی کشورهای جهان را یکی از دلایل این جایگاه دانست. دکتر لیائی گفت: "ما با همه ی کشورهای جهان بجز رژیم اشغالگر قدس ارتباط پستی داریم؛ حتی با امریکا که به سبب قطع ارتباط سیاسی و پروسه ی تحریم در سایر موارد هیچ ارتباط مستقیمی وجود ندارد. خوب است بدانیم که برابر مقررات جهانی مرسولات پستی مشمول تحریم نیست و به علت حضور تعداد زیادی از هم میهنان در امریکا و نیاز به مبادله پستی، این کشور یکی از بزرگترین شرکای پستی ما محسوب میشود."
مهمان برنامه در پاسخ به پرسش یکی از مخاطبان در رابطه با دریافت هزینه ی حمل هنگام تحویل مرسوله، اعلام کرد؛ در این خصوص هیچکس حق دریافت وجه ندارد؛ مگر درحالت ثبت عنوان "کرایه در محل" که در این صورت هم پرداخت با کارت بانکی روی کارتخوان رسمی پست انجام می شود. وی در رابطه با وجوهی که بابت حق گمرکی و عوارض از فرستنده یا گیرنده دریافت میشود؛ چنین توضیح داد: "این موارد به نظر نماینده ی گمرک مربوط است و ربطی به خدمات پستی ندارد. در این مورد هم سوغاتی های وارداتی معادل معادل 60 دلار امریکا از حقوق گمرکی معاف است و بالاتر از آن به شرط این که تجاری محسوب نشود؛ توسط مأمور گمرک محاسبه و اعلام می شود."
مدیر عامل شرکت ملی پست، در دقایق باقیمانده از برنامه به تعدادی از ممنوعیت ها اشاره کرد و مطالبش را با توصیه ای به هم میهنان پایان داد. وی گفت: برابر مقررات جهانی ارسال پستی اسکناس به همه ی کشورها ممنوع است. در داخل هم نیروی انتظامی ارسال اوراق هویتی مثل شناسنامه، گذرنامه و کارت ملی را برای جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی ممنوع اعلام کرده است. دارو تابع مقررات و شرایط کشورهاست و در موارد خاصی نیز ممنوعیت های ویژه برقرار می شود. از جمله، بیش از یک سال به دلیل شرایط گمرکی امریکا، ارسال محصولات ایرانی به آن کشور ممنوع بود که این ممنوعیت برداشته شده است.